logga

Acer palmatum 'Beni komachi'
Lönnar med höstfärger.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

 

Hitta rätt lönn Skötsel Sortiment Bilder

 

ccc
Acer palmatum 'Orange Dream' med sina lysande vårfärger. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Skötsel - lönnar

Det viktigaste skötselrådet för lönnar är att undvika allt för kompakta jordar. De allra flesta lönnarna vill ha en väldränerad och luftig jord.

Sorter
När du väljer sort tänk på att många lönnar skiftar i färg under säsongen.

Planteringstid
Krukodlade växter kan du plantera under hela säsongen. Men glöm inte att vattna om det blir torrt på sommaren.

lÄGE
Många lönnar tycker om lite halvskugga. Bladen på japanska lönnar kan brännas om de planteras i allt för mycket sol. Samtidigt ger alltför skuggig plantering mindre uttalade bladfärger.

HÄrdighet
De Japanska lönnarna är ungefär härdiga till zon III. Men vi har kunder i både zon IV och V som lyckas bra med sina lönnar. Väldränerad jord är då en förutsättning. Arter, såsom t ex Acer sieboldianum, är ett bra alternativ till Acer palmatum i zon IV och kanske V.

Jord
De allra flesta lönnar vill ha mullhaltig svagt kemisk sur jord som är välgenomsläpplig. Blanda gärna i lite rhododendronjord vid planteringen. Vid plantering nära odlingsgränsen är det speciellt viktigt att jorden dräneras på vatten under hösten. Sand/grus med mullinblandning ger då en bra jord. Undvik tunga lerjordar.

ccc
Acer sieboldianum med begynnande höstfärger. Von Gimborn Arboretum, Holland.

Gödsling och vattning
Lönnar har generellt inga speciella krav utan handeras som andra träd och buskar i trädgården. Vid allt för riklig tillgång på vatten och näring kan de gröna bladfärgerna ta överhand på hösten och invintringen försämras också.

Beskärning
Japanska lönnar kan formas efter önskemål. Beskärning görs under JAS-månaderna; juli-augusti-september.

Skadegörare
Lönnar är normalt friska träd/buskar, men kan angripas av några svampsjukdomar och även få fysiogena skador.
Det är normalt och vanligt på alla lönnar att några grenar dör årligen. Ta därför som vana att under hösten kontrollera trädet och skär bort döda grenar. Om många grenar med sina blad dör plötsligt kan det vara angrepp av verticillium visnnesjuka. Detta är en jordbunden svampsjukdom som kan angripa flera olika träd och även t ex potatis och jordgubbar. Om angrepp befaras ta då bort de skadade grenarna omgående och genom att undvika stress hos växten (torka, vattenmättnad etc) kan den många gånger överleva i många år.
En del tunnbladiga lönnar, såsom t ex shirasawalönnen, och extrem t finflikiga japanska lönnar, såsom t ex Acer palmatum dissectum typer, kan drabbas av bladbränna (engelska leaf scorching). Bladens toppar och kanter torkar in och blir bruna.  Dessa skador är oftast inte allvarliga för plantans överlevnad, men kan se lite trist ut med döda blad. Bladbrännan orsakas av att bladet utsätt för torka, vilket i sin tur kan ha flera olika förklaringar.  Det är alltså inte några angrepp av skadegörare, utan beror på olika stressfaktorer såsom t ex för lite/för mycket vatten, blåst och ofta i kombination med kraftigt solljus. Generellt motverkas bladbrännan av att hålla växten i god tillväxt och undvika mycket soliga och vindkänsliga lägen.

VINTERSKYDD
Gererellt sett krävs inga speciella åtgärder för att skydda lönnarna under vintern. Är det tjäle och stark sol på vårvinternkan det vara bra att svepa in stammarna för att hindra frostsprängning.

Odla i kruka
Många av de Japanska lönnarna går utmärkt att odla i kruka. Ta in krukan under tak och skydda den om det blir många minusgrader.