Intro | Fruktpressar | Göra must | Bilder |
Fruktpressar Vi säljer tre olika storlekar av fruktpressar med tillhörande fruktkrossar. Av den minsta storleken, 12 L, finns två olika modeller. Dessa fruktpressar är avsedda för hobbyodlare som vill ta hand om sin frukt och njuta av underbar must hela vintern. Detta är den traditionella modellen av fruktpressar som åtminstone tidigare fanns på alla smågårdar i mellanEuropa, där de användes för både äpple och vindruvor. Det är en rejäl konstruktion som håller i många år och där man med endast lite muskelkraft får härlig egen must. Modellen kallas för "Korgpress utan genomgående pressaxel". Detta är den hållbaraste konstruktionen och även den mest lättanvändbara. Det finns också fruktpressar med genomgående axel. Dessa är enklare och billigare, men efter att ha testat dessa har vi valt att enbart sälja fruktpressar där pressaxeln inte kommer i kontakt med fruktköttet. Vi säljer fruktpressarna på postorder över hela Sverige, samt för avhämtning i Kivik, Kåseberga eller Ystad. Här>> kan du se fler bilder på fruktpressar och fruktkrossar. |
Fyra olika modeller av fruktpressar med tillhörande krossar. Presskorgen rymmer 12 L , 20 L resp 36 L.
|
Tre olika storlekar, 12 L - 20 L - 36 L Oavsett vilken press du väljer så får du härlig must av högsta kvalitet. Vilken fruktpress du bör välja beror på önskad kapacitet. Den allra minsta fruktpressen på 12 L är tillräcklig för den mindre frukträdgården med bara några enstaka träd. Mellanmodellen på 20 L rekommenderar vi till er som vill musta flera hundra liter per säsong eller om ni är en flera familjer som gemensamt köper en press. Den största modellen på 36 L är mera avsedd för odlare som kanske på sikt vill sälja must eller för er som snabbt och effektivt vill göra mycket must. Den är också ett bra alternativ för en villaförening som gemensamt köper in en press och kross som sedan delägarna får utnyttja. |
Fruktpressar med tre olika storlekar; 12 L, 20 L och 36 L. |
Två olika modeller av 12 L pressen Vi har två olika modeller av 12 L pressen. Utöver den vanliga12 L fruktpressen, som är grönfärgad, finns det en som heter 'Eko'. Eko syftar på ekonomi, eftersom den har ett något enklare utförande och därmed också är lite billigare. Själva bottenplattan är i pressad plåt och inte gjuten som i den gröna serien. Formatet är också lite annorlunda. Benen är något högre och presskorgen smalare och högre. Den största skillnaden vid användning är att vid montering av krossen måste man skruva av båda de övre vingmuttrarna och lyfta av den övre pressramen. På den gröna modellen kan man enkelt svänga den övre pressramen åt sidan (se bild nedan på press och kross).
|
Två olika modeller av fruktpressen med 12 L presskorg. |
Kapacitet Det är flera faktorer som påverkar hur mycket must du kan pressa. Äppelsort: Gravensteiner och Ribstone är några av våra favoritäpplen till mustningen. De har en väl avvägd blandning mellan syra och sötma, samt ger mycket must. Men de allra flesta sorter går utmärkt att göra must på. Tidpunkt: Jag tycker musten blir godast på äpplen plockade ganska sent på säsongen, men innan första frosten. Då ger de också mest must. Om du vill ha syrligare must plocka då äpplena lite tidigare. Pressning: Det är effektivast om man fyller presskorgen med så mycket krossade äpplen som möjligt innan man börja pressa. Jag brukar använda en träspatel och riktigt trycka ihop de krossade äpplena innan jag börjar pressa. När man pressar så rinner musten ut omgående. Det finns ingen anledning att låta de krossade äpplena "stå till sig" innan pressning, vilket anges i en del litteratur. Utvinningsgrad: Under de drygt 10 år som vi gjort must för eget behov har utvinningsgraden varierat mellan 30% och 50 %, beroende framförallt på sort och tidpunkt för pressning. Normalt ger 10 kg äpplen cirka 4 L härlig must. Äppelpressarhelg: Tillsammans med goda vänner brukar vi pressa äppelmust under någon helg i oktober. År 2012 hade vi 66 L must efter fyra timmars mustning med den största pressen, 36 L. Några år tidigare använde v 20 L pressen som gav 37 L must efter drygt 3 timmars pressning. kapacitet: Med 12 L pressen får man ca 3 L i varje sats och det behövs ca 7 kg äpplen till en sats. |
Äpplen. Ulriksdals Trädgård på Kivik. |
Annan Frukt och Bär Vindruvor. Det går enkelt och snabbt att göra god must från vindruvor. Vindruvornas skal måste sönderdelas innan pressning. Detta kan göras med en av våra krossar eller vid större kvantiteter med en speciell kross för vindruvor. Om man bara har mindre kvantiteter kan man stöta vindruvorna i en spann med en rundad trästav (typ stor mortel). Vid pressning måste man använda silduk. Päron. Päron pressas på motsvarande sätt som äpplen. Hallon, Björnbär, Fläderbär. Dessa går också utmärkt att pressa efter krossning |
Utvinn honungen ur vaxkakor - Tips för biodlare! BIODLING. De olika fruktpressarna går också alldeles utmärkt att använda för att utvinna honungen ur vaxkakorna. Så här säger Christopher, en nöjd biodlare: "Testade med knapp halvfull cylinder, har delat mina samhällen så inte så mycket honung. Slängde i vaxkakorna i cylindern, skar sönder dem i mindre bitar med morakniv, sedan pressade jag. Lät flödet ur mustpressen gå genom en sil så honungen blev ren och fin. Inga egentliga problem. Visste inte hur hårt man vågade pressa mot vaxkakan så hade kanske kunnat pressa ut aningens mer honung. Tror inte att det är några konstigheter med att pressa helfull cylinder på samma vis, vaxet är mjukt." |
Fruktpressar 12 - 36 L Priserna nedan är fritt Kivik. Vid försäljning på postorder tillkommer frakt. Fråga oss efter offert. |
|
Fruktpress 12 L EKO. |
|
Fruktpress 12 L. Storlek: Höjd 57 cm, bredd 45 cm, djup 45 cm, vikt 29 kg. Korg: höjd 25 cm, diameter 25 cm, volym 12 L. |
|
Fruktpress 20 L. |
|
Fruktpress 36 L. Förpackad i kartong med yttermåtten: Höjd 75 cm, bredd 65 cm, djup 50 cm, vikt 46 kg. Korg: höjd 43 cm, diameter 32 cm, volym 36 L. |
|
Fruktkrossar Äpplena måste krossas innan de kan pressas. Vi har kunder som använder matberedare eller ombyggd borrmaskin. Matbererade fungerar men ger väldigt låg kapacitet. |
|
Fruktkross 7 L. Storlek: längd 60cm; bredd, 42cm; höjd 30 cm, volym 7 L, vikt 12,5 kg. Matartratt i rostfritt stål. Pris: 4.100 kr inkl moms. |
|
FruktKross 7 L EKOnomi. Pris: 3.400 kr inkl moms. |
|
FruktKross 7 L Hobby. Pris: 2.100 kr inkl moms. |
|
Fruktkross 15 L. Pris: 5.200 kr inkl moms. |
|
Paketpriser med press och kross Tjäna upp till 30% på att köpa paket med både press och kross! |
|
12 L Fruktpress med 7 L Fruktkross. Paketpris: 7.800 sek inkl moms. |
|
12 L Fruktpress EKO med 7 L kross Ekonomi. Paketpris: 5.900 sek inkl moms. |
|
12 L Fruktpress med 7 L kross Hobby. Paketpris: 5.400 sek inkl moms. |
|
20 L Fruktpress med 7 L kross Paketpris: 8.700 sek inkl moms. |
|
36 L Fruktpress med 7 L kross Paketpris: 10.200 sek inkl moms. |
|
36 L Fruktpress med 15 L kross Paketpris: 11.200 sek inkl moms. |
|
Sildukar Sildukens funktion är att hindra den krossade fruktmassan att sippra ut genom springorna på korgen. Vissa personer tycker också det är behändigt att få hela presskakan i silduken efter pressning för att kunna bära den till komposten. Vid pressning av vindruvor måste silduk användas. När vi själva pressar äpplen använder vi inte silduk. Sildukarna är tillverkade i polyester och måttsydda för respektive storlek. Till 12 L och 20 L press används samma silduk med nr 98068. Storleken är H= 41 cm och B=46 cm. En grövre silduk anpassad för äpplen används. Om du vill få klara pressvätskor så finns det en mera finmaskig silduk på 150 micron. Storleken är H=45 cm och B=44 cm och kan användas med 12 L pressen. Till 36 L pressen används en större och kraftigare silduk med 150 mikron stora maskor. Storleken är H=68 cm och B=68 cm. |