logga

Acer palmatum 'Beni komachi'
Lönnar med höstfärger.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

 

Intro Fruktpressar Göra must Bilder

 

Gör din egen äppelmust!

Äppelmustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
"Livsmedelslinje" vid pressning av äppelmust.

Här berättar vi hur vi själva gör must på Ulriksdals Trädgård på Kivik. Även efter flytten till Kåseberga har vi kvar lite mark i Kivik med äppelträd. Så tack och lov kan vi även fortsättningsvis få egen härlig must!

Varje säsong gör vi något 100 L för eget bruk. Det allra mesta fryser vi in i gamla juiceförpackningar eller pet-flaskor.

Sent på hösten brukar vi också ha en "äppelpressarhelg" då vänner är välkomna och då vi under gemytliga former tillsammans pressar flera hundra kg äpplen.

Under själva säsongen använder vi ofta 12 L pressen för att enkelt göra några L must som vi då dricker färsk. Varje pressning ger drygt 3 L must och med två pressningar klarar vi oss i cirka en vecka.

När vi ska göra större mängder för att frysa in använder vi 20 L eller 36 L pressen. Med 36 L pressen får man 8-9 L must i varje pressning.

 

 

 

 

"Livsmedelslinje"

Livsmedelslinje vid äppelmustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
"Livsmedelslinje" vid pressning av äppelmust.

Vi har en enkel "livsmedelslinje på ett gammalt bord.

Längst till vänster står en korg med äppel. Om vi plockar direkt från träden så sköljer vi inte äpplena. Sedan kommer skärbräda med kniv och därefter pressen med uppsamlingskärl för musten. Bredvid pressen finns plats att ställa krossen då den inte används.

Längst till höger, utanför bilden, en skottkärra där vi lägger pressresterna.

 

 

 

 

 

Krossning

Äppelmustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Krossning av äpplen.

Äpplena plockas från korgen. Ruttna delar skärs bort och större äpplen delas i halvor innan de läggs i tratten till krossen. Om större äpplen inte delas är det lätt att krossknivarna inte får tag i äpplena. Ni märker själva efter en liten stund hur mycket man behöver dela äpplena.

Det är bra att ha en trägaffel och peta i kross-tratten om äpplena inte matas.

Stoppa aldrig ner händerna i krossen!!

Innan krossningen sätt tvärslån på plats över kross-tratten. Använd ena handen till att snurra på svänghjulet och den andra handen till att hålla krossen på plats med hjälp av tvärslån i trä.

Det går väldigt enkelt att krossa äpplena och det är inte speciellt mycket muskelkraft som behövs. Den ordinare krossen med ett svänghjul är enklare att krossa med än den billigare ekonomi-modellen där svänghjulet ersatts av en enkel vev.

Jag brukar försöka fylla presskorgen så mycket som möjligt innan pressning. Med trägaffeln fördelar jag och trycker samman de krossade äpplena.

 

 

Pressning

Äppelmustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Pressning av äpplen.

Sväng över pressplattan så att den kommer precis ovanför presskorgen. Skruva åt vingmutterna och därefter är det färdigt att börja pressa.

Skruva ner pressplattan med den gängade axeln.

Glöm inte att smörja in gängorna med fett innan användning. En liten vit burk med fett bifogas presspaketet.

Det är först de cirka fem sista varven som det krävs lite mera muskelkraft. Den allra mesta musten kommer i början av pressningen så det är inte många droppar man tjänar på den sista pressningen.

Som syns på bilderna använder jag inte någon silduk. Pressdukens funktion är att förhindra att frukköttet följer med musten genom träspjälorna, vilket inte är ett problem med våra äpplen. En del kunder föredrar att använda silduk och om man t ex ska pressa vindruvor måste man ha en silduk.

 

 

 

 

 

Äppelmustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik
Pressning av äpplen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tömning

Presskaka efter mustning. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Presskaka efter att musten utvunnits.

När pressningen är färdig återstår en presskaka i fruktkorgen. Volymen har då minskat minskat med cirka 2/3.

Om man inte använder silduk är det enkelt att tömma pressresterna i korgen. Pressresterna lägger vi på komposten.

Musten tappar vi på rengjorda gamla juiceförpackningar eller pet-flaskor. Vi säljer också 5 L bag-in-box som musten kan tappas på.

Musten håller sig fräsch i ca en vecka - 10 dagari kylskåpet. Ska musten förvaras längre tid kan den frysas in eller pastöriseras.

 

 

 

 

 

 

 

 

Njut!

Äppelmust och äppelvin. Ulriksdals Trädgård på Kivik
Äppelmust och vin från Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Finns det något underbarare än att börja dagen med ett glas egen must?

Vi har också provat, med varierande resultat, att göra eget vin. Bäst blir vinet om det får stå flera månader och bli riktigt utjäst innan det tappas på flaska.

Vi har också kunder som gör cider och tycker att den blir god.