logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Öppet Sortiment Presentkort Acer Camellia Magnolila Övriga Perenner Helleborus Paeonia

Plantskolan

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga.

plantskolan

Vy över plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Under de senaste åren har vår plantskola successivt utökats. Från att de första åren främst bestått av julrosor har nu sortimentet av framförallt lönnar, magnolia och lite annorlunda träd och buskar vuxit. Här finns nu mer än 100 olika släkten och mer än 500 olika arter och sorter och då ofta lite ovanligare för svenska förhållanden.

Utöver dessa lignoser har vi julrosor, pioner och lite annorlunda woodlandväxter.

Våra växter köper vi in dels som färdigvara och dels som småplantor som vi själva driver vidare till försäljningsstorlek. Vi försöker ha så mycket svenskproducerat material som möjligt, men eftersom vi har udda växter måste vi också handla från bland annat Kina, Japan, Tyskland, Holland, Belgien, England och Irland.


Våra sortimentslistor hittar ni här. Läs mer>>

Plantskolan är anpassad för de som vill köpa växter och det är inte en visningsplantskola för udda växter.

Vi är fortfarande en liten plantskola där växterna ges skydd under knotiga äppelträd och där vi hoppas att ni, förutom att finna växter till er trädgård, också ska finna ro och avkoppling under ert besök.

Den annorlunda miljön har medfört att vi får allt fler "tittare" i plantskolan. Med detta menar vi besökare som absolut inte har för avsikt att handla, men ändå uppskattar att kanske tillbringa flera timmar med att titta på vårt udda sortiment exponerat i en vacker miljö. De fotograferar etiketter och frågar efter odlingsinfo, men allt utan tanke att handla här.

Vi tycker det är självklart att om man intensivt studerar vårt sortiment så köper man också med sig åtminstone några växter.

För oss är detta ett stort problem, speciellt under turistsäsongen. Vi är en liten plantskola med en liten parkering och givetvis vill vi koncentrera våra resurser på kunder som planerar att handla. Andra företagare skulle kanske säga att här finns en ny potentiell marknad som kan kommersialiseras med t ex ett kafé och krimskrams i butiken. Vi vill sälja växter och inte förstöra miljön med sådana inslag.

Därför välkomnar vi speciellt trädgårdsintressade som vill utöka sitt sortiment av växter till sin trädgård. Besökare som säger "vi vill bara titta" rekommenderar vi ett besök på arboret till Äsperöds Herrgård eller en vandring vid Stenshuvud.

Vi gör vårt bästa med att ge fullödig information om vårt sortiment. Men eftersom vi ibland tar hem mycket udda växter är det inte alltid som det finns mycket erfarenhet om odlingsbetingelserna i Sverige.

Våra vackra presentkort är ett tips om ni ske ge bort växter och trädgårdstillbehör. Läs mer>>

I plantskola och butik kan ni handla både med kontanter, kort och swish. Om vi får välja föredrar vi betalning med kontanter eftersom vi då slipper göda bankerna med avgifter för kortbetalning. Dessutom tycker vi att det är en självklar demokratisk rättighet att kunna handla med kontanter! Läs mer på Kontantupproret.