logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Paeonia suffruticosa ssp. Ulriksdals Trädgård på Kivik

Hitta rätt pion

På 'Ulriksdals Trädgård på Kivik 'har vårt intresse för pioner vaknat relativt sent. Men när vi väl upptäckte deras fantastiska blomning och hur väl de gör sig i en engelskinspirerad trädgård, har vi successivt utökat våra odlingar av både örtartade pioner och trädpioner.

Taxonomiskt är Paeonia ett besvärligt släkte. Det finns mängder av korsningar inom och mellan arter och dessutom tvistar de lärde om hur alla dessa arter och sorter ska namnges. Men praktiskt och enkelt delar vi in pionsläktet i tre grupper; Luktpioner, buskpioner och övriga arter.

I detta bildspel med pioner från Ulriksdals Trädgård på Kivik kan ni se exempel på pioner från dessa tre olika grupper.

I plantskolan har vårt sortiment av pioner stadigt utökats. Inför årets säsong finns ett 50-tal olika arter och sorter, förutom alla kinesiska och japanska sorter av buskpioner. Här finns vår sortimentslista.

Luktpioner
Detta är de klassiska pionerna som vi kommer ihåg från mormors trädgård. De är örtartade perenner, dvs de vissnar ner på vintern, men kommer sedan åter och åter att sprida fägring och doft under försommaren. Flertalet luktpioner tillhör arten Paeonia lactiflora, men det finns också sorter som är hybrider med andra arter.

ccc
Paeonia lactiflora 'Buckye Belle'. Ulriksdals Trädgård på Kivik

Trots namnet så är det inte alla luktpioner som har kraftig doft. Det finns mängder av sorter. Både sådana som odlats sedan flera hundra år tillbaka och nyare sorter. Blommorna kan vara enkla, fyllda eller anemonliknande. Blomfärger finns i nästan hela regnbågens skala. Många är rosa-röda-vita. Endast några enstaka sorter har helt gula blommor.

Liksom alla pioner är luktpionernas blommor kortlivade skönheter. De blommar som vackrast bara under någon vecka. Om de planteras i lite halvskugga kan blomningstiden förlängas med några dagar. Ett tips är också att till pionrabatten välja luktpioner med olika blomningstid. Då kan man njuta av blommorna i närmare en månad!

Men välj inte enbart luktpioner efter blomman. Bladverket är friskt grönt och håller sig vackert hela säsongen.

Luktpioner vill ha en bra och bördig jord, samt soligt eller åtminstone halvskuggigt läge. Tänk på att luktpioner i motsats till buskpioner ska planteras grunt.

Här finns en sammanställning av de 20-tal sorter av doftpioner som vi normalt har i plantskolan.

Buskpioner och Moutanpioner
Detta är vedartade pioner med ett grenverk på 1-2 m som är kvar på vintern. Moutanpioner har underbara stora fyllda blommor och brukar blomma mycket rikligt. Dessa korsningar med arten Paeonia suffriticosa härstammar från Kina. Men det finns också några andra arter av vedartade pioner.

ccc
Paeonia rockii' med syrener i bakgrunden. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

En mycket dekorativ buskpion är Paeonia rockii och Rockii-hybrider. Se bild i mitten nedan. Den rena arten är vit med kraftiga nästan svarta basfläckar, men hybriderna finns i fler färger och basfläckarna kan också vara violetta.

En av våra egna favoriter är den ovanliga buskpionen Paeonia delavayi med sina oftast brunröda lite nickande blommor. Ibland räknas också den gulblommande Paeonia lutea med underarten P. ludlowii hit. Den brunröda buskpionen är en ståtlig buske med vackert bladverk. Se bild till vänster nedan. En riktigt exklusiv skönhet!

Buskpioner börjar blommar efter fyra till fem år, så köp därför gärna lite äldre och kraftiga exemplar som kommer i blom redan samma år eller året efter plantering. Det går alldeles utmärkt att kombinera buskpioner med örtartade pioner. Buskpionerna blir med tiden 1,5 - 2 m höga med ett glest bladverk och med blommorna samlade i toppen. Örtartade pioner finns i höjder från 40 cm till drygt en meter och kan därför odlas under buskpionernas glesa grenverk.

Övriga arter av pioner
Det finns 25-40 arter av pioner. Mest kända är de som gett upphov till bond-, lukt- och buskpioner. Men det finns många andra arter väl värda att odla.

I äldre svenska trädgårdar var dillpionen, Paeonia tenuifolia, en uppskattad raritet. Den kan variera något i form och färg men de bästa typerna har riktigt finflikiga, dilliknande blad. Blomman kan vara enkel eller dubbel och riktigt röd. Det en raritet som är värd att odla enbart för bladen och så får man en vacker blomma som bonus! Se bild ovan till höger.

En annan klassiker är svavelpionen, Paeonia mlokosewitschii. Se bild ovan i mitten. Förutom de iögonfallande gula eller gräddgula blommorna har den ett mycket vackert daggigt grågrönt bladverk.

ccc
Paeonia tenuifolia. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Bland nyare och i Sverige ovanliga sorter rekommenderar vi den superhärdiga sibiriska pionen, Paeonia anomala och rosenpionen, Paeonia veitchii. Båda har enkla klockformade blommor, oftast i rosa färgtoner och ett stadigt, vackert flikigt bladverk.

Som avslutning visas en bild av vår senaste favorit; P. obovata (P. japonica). Enkla, välformade helt vita blommor.

Här finns en sammanställning av de 20-tal arter av pioner som vi normalt har i plantskolan. Läs mer>>