logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Magnolia kobus 'Pink' är en ovanlig och vacker Japansk magnolia. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Skötsel - Magnolia

Magnolior är lättodlade och kräver inga stora skötselinsatser under förutsättning att de etableras på rätt sätt. Till skillnad från många andra växtslag har magnolior ytliga och känsliga rötter.

Arter och Sorter
Det finns flera odlingsvärda arter och sorter som inte finns i det normala plantskolesortimentet. Testa gärna dessa!

Magnolior kan i Sverige bli mellan 1 m och 20 m höga. Tänk därför noga igenom vilka arter som passar bäst i din trädgård.

Planteringstid
Krukodlade växter kan du plantera under hela säsongen. Men glöm inte att vattna om det blir torrt på sommaren.

Läge
De flesta magnolior trivs utmärkt i sol till halvskugga. Undvik gärna lägen med intensiv tidig vårsol (eller skydda då med genomsläpplig väv). De riktigt storbladiga arterna tycker inte om mycket blåsiga lägen.

Markskador
Magnolior har ytliga och känsliga rötter. Undvik därför plantering nära stigar med mycket slitage. Gräv heller aldrig i jorden runt magnoliorna.

Härdighet
Av många ovanligare arter finns det begränsad erfarenhet i Sverige. Under senare år har allt fler magnolior framgångsrikt odlats långt upp i Mellansverige.

ccc
De nästan silverfärgade stora bladen från Magnolia obovata liter dekorativt kvar hela vintern. Ulriksdals trädgård på Kivik.

Jord
Magnolior vill ha en fukthållande men väldränerad kemiskt sur jord. Rötterna, som är ytliga, får inte torka ut, men inte heller stå i vatten. Okalkad torv är en bra bas för jordblandningen.

Om ni planterar magnolia i ett kalkrikt område lägg då gärna på ett lager med okalkad torv varje vår.

Gädsling och vattning
De första åren efte plantering kan man gödsla magnoliorna lite på våren med normal trädgårdsgödsel. När de väl etablerats behövs ingen gödsel.

Magnolior vill inte torka ut. Torra somrar kan de därför behöva vattnas.

Beskärning
Normalt behöver magnolior inte beskäras. Om man ändå måste ta bort några grenar är det lämpligt att göra i JAS-månaderna, juli, augusti eller tidig september.

Skadegörare
Magnolior är normalt friska och angrips vanligen inte av insekter och andra småkryp. Om bladen blir gulaktiga kan det bero på järnbrist som följd av allt för högt pH. Gödsla med järnchelat och tillför okalkad torv ovanpå jorden.