logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Magnolia stellata blommar på bar kvist i Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Hitta rätt magnolia

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga.

Tidigt vårfägring med vita blommor
Många magnolior blommar på bar kvist, kanske redan i mitten av april. Och visst är det något överdådigt med dessa buskar översållade av vita blommor.

M. stellata, stjärnmagolian, är en liten buske mycket rikblommande med vita blommor. Ibland kommer blomningen så tidigt att en köldknäpp ger lite bruna blomkanter. Men det är en alldeles utmärkt magnolia i den lite mindre trädgården.

Vill du ha en något större magnolia som också är härdig och har vit blomning på bar kvist så titta på M.kobus.

Kan du inte bestämma dig för M.stellata eller M.kobus välj då Magnolia x loebneri som är korsningar mellan just dessa två arter. Dessa är mycket rikblommande på våren och väldoftande. Sorten 'Leonard Messel' har rosa blommor medan 'Merrill' blommor är helt vita.

Ett än större träd är M. salicifolia, pilbladsmagnolian som växer snabbt och dessutom behöver du inte vänta lika länge som på kobus innan den blommar. En mycket rikblommande och överdådig sort är 'Wadas memory'.

Valborg - Magnoliatid!
I Skåne är vi många som varje år undrar om praktmagnoliorna hinner visa sin blomsterprakt vid Valborg och det traditionella firandet i Lund.

Magnolia x soulangiana, praktmagnolian, gör verkligen skäl för sitt namn. Stora praktfulla, upprättstående vita - rosa - ljusröda blommor på bar kvist och på en större buske. Men det är inte bara i Skåne vi kan njuta av dem, utan även uppe i Mellansverige. Sorten 'Rustica Rubra' är ett bra val för er som bor längre norrut. Den traditionella sorten som planterades i Skåne under 1900-talets första hälft var vanligtvis 'Alexandrina'. Både sorterna 'Brozzoni' och 'Lennei Alba' har helt vita blommor.

Flickmagnolior - de Vos och Kosar

ccc
Magnolia 'Galaxy'. Ulriksdals trädgård på K ivik.


1965 introduceerade dessa båda förädlare i USA 8 st nya hybrider mellan M. liliiflora och M. stellata. De namngavs efter åtta sekreterare på avdelningen som därmed för alltid förknippas med verkliga skönheter! Ann - Betty - Jane - Randy - Pinkie - Ricki - Randy - Susan. Av dessa anses av många den rosa blommande 'Pinkie' vara den allra skönaste!

De är alla vackert formade buskar på 3-4 m höjd och härdiga till ungefär zon III. Blommorna är stora, upprättstående och i en färgskala från ljust rosa till mörkt röda och med blomningstid under april-maj.

Dofter i juni
Sena kvällar i juni sprider sig vaniljdoften på 'Ulriksdals Trädgård på Kivik'! Högt uppe i M. obovata, som också kallas för M. hypoleuca eller junimagnolia på svenska, sitter de osannolikt stora gräddvita blommorna med gula ståndare och sprider sin väldoft.

Under hela vintern ligger de stora nästan läderartade bladen kvar på marken innan de omvandlas till god mylla. Detta är ett mycket vackert, men långsamväxande träd, som även kan odlas i mellansverige.

En nära släkting till M. obovata är M. tripetala som med sina havmeterstora blad skapar ett tropiskt intryckt i trädgården.

ccc
Magnolia sieboldii med sin vackert välformade vita blomma. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Högsommar med de vackraste magnolia-blommorna
Vår egen alldeles speciella favorit väntar tills slutet av juni/juli att slå ut sina klart vita blommor med röda ståndare. Och detta på en blomma som nickar neråt så att man bekvämt kan beundra dess skönhet. M. sieboldii, buskmagnolia, är en relativt liten buske och tillhör de allra härdigaste magnoliaarterna. Men glöm inte att vattna den om det blir torrt!

Gula magnoliablommor
De allra flesta magnolior har blommor i vit-rosa-rött. Men M. accuminata, poppelmagnolian har stora gulaktiga blommor. En av de gulaste magnoliorna är M. 'Butterflies' som är en hybrid mellan M. accuminata och M. denudata. Denna blommar tidigt på våren och det är ett rel stort träd. M. 'Elisabeth' har något mera gräddgula blommor. M. 'Yellow River' och M. 'Yellow Bird' är andra magnolior med gula blommor. M. 'Daphne' passar den mindre trädgården och får riktigt stora gula blommor.

 

Magnolior för samlare
Vi tycker själva om att utmana ödet och testa ovanligare och oftast också osäkrare växter. Därför har vi i vårt Magnolia-sortiment också ett antal arter med mycket osäker härdighet. Men ack så vackra om de klarar vårt klimat!

M. campellii och M dawsonia, båda stora träd härstammande från Kina, anses vara bland de vackraste av alla magnolior.

Från Nordamerika kommer de båda arterna M. virginiana och M, grandiflora som har stora städsegröna blad.

ccc
Magnolia wilsonii med sina hängande, vita blommor. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Vår senaste favorit - M. wilsonii
För ett par år sedan planterade vi en liten planta av M. wilsonii. Och redan efter något år kom underbara stora vita hängande blommor med röda ståndare. Blommorna liknar M. sieboldii, men är än större. Dessutom har den stora, avlånga blad som nästan ger ett tropiskt intryck. För er som har ett skyddat läge med god vattentillgång i södra Sverige är det en magnolia som vi verkligen kan rekommendera.

Vårt aktuella sortiment
Här finner du vårt aktuella sortiment av magnolia. Eftersom vi är en liten plantskola, men tycker om att ha ett brett sortiment så finns endast ett fåtal exemplar av varje sort och dessutom varierar vi sortimentet från år till år. Sortimentslista>>