logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Magnolia - bildspel och bilder

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga..

Magnolia lilliflora 'Nigra'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Nedan visas lite bilder på magnolior tagna i Ulriksdals Trädgård på Kivik och i andra lokaler. Bilderna är indelade efter huvudgrupper. I plantskolan har vi vanligen ytterligare arter och sorter av magnolior.

Luta er bekvämt tillbaka, tryck på länken och njut av ett bildspel med bara lönnar från Ulriksdals Trädgård på Kivik. Bildspel>>

 

Magnolior som blommar tidigt på bar kvist

Den magnolia som först blommar på Ulriksdals Trädgård på Kivik är Magnolia stellata, Stjärnmagnolia. Redan innan jul anlägger den sina kraftiga och ludna knoppar. Normalt börjar den blomma i mitten av april och sedan pågår blomningen under flera veckor. Om den blommar allt för tidigt kan blommorna missfärgas vid en sen nattfrost. Av bilderna nedan kan vi också konstatera att den inte blir mer än en medelstor buske. Under 10 år har detta exemplar vuxit obetydligt på höjden.

Det finns flera olika sorter av Magnolia stellata. De flesta har lite större blommor än arten och kan vara mera rikblommande. Stjärnmagnolior är normalt helt vita, men det finns några sorter med rosa knoppar och vitrosa blommor såsom tex 'Rosea', 'Keisky', och 'Centennial'. Vill du vara säker på att blomman ska vara helt vit köp då t ex 'Royal Star'.

För er som vill ha ett lite större träd och med rejälare blommor rekommenderas Magnolia kobus, Japansk magnolia. Den blommar också på bar kvist, men ofta lite senare än stjärnmagnolian och då i början av maj. Blommorna liknar Stjärnmagnolians men är lite kraftigare och normalt vita. Det finns en sort 'Pink' med rosa blommor.

Om M. stellata och M kobus korsas med varandra erhålls en grupp som kallas Magnolia x loebneri, Hybridmagnolia. Sorten 'Merril' har vita blommor och sorten 'Leonard Messel' rosa blommor.

Den ovanliga arten Magnolia cylindrica, Cylindermagnolia, är rikblommande och påstås ha god härdighet i Sverige.

Magnolia stellata
Magnolia stellata i slutet av blomningen den 7 maj 2013. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Magnolia stellata med sina ludna knoppar. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia stellata fylld av blommor 6 april 2002. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Magnolia stellata 'centennial'. Trädgård i Wingst, Nordtyskland.

Magnolia stellata 'Keisky'. Trädgård i Wingst, Nordtyskland.

Helleborus x hybridus 'Apricot'Magnolia stellata 'Royal Star'. Botaniska trädgården i Hamburg, Nordtyskland.

Helleborus x hybridus 'Black'Magnolia kobus. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Magnolia kobus. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Magnolia kobus 'Pink'. Ulriksdals Trädgård på Kivik,

Helleborus x hybridus 'Black'Magnolia x leobneri 'Merrill'. Botaniska trädgården i Hamburg, Nordtyskland..

Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' Botaniska trädgården i Hamburg, Nordtyskland..


Magnolia cylindrica. Botaniska trädgården i Hamburg, Nordtyskland..

 

Valborg - magnoliatid

För många av oss förknippar vi Valborg med det traditionsrika studentfirandet i Lund. Och då ska bara praktmagnolian blomma! Denna heter vetenskapligt Magnolia x soulangiana och är uppkallad efter den franska officeren som först lyckades korsa Magnolia. denudata och M. liliiflora. Detta blir normalt ett riktigt stort flerstammigt träd med också stora och ståtliga blommor.

Sorten som vi ser i Lund och i många lite äldre skånska trädgårdar är 'Alexandrina'. Denna har vackra och ljusrosa blommor. Numera är den tyvärr svår att få tag på. Det finns många ytterligare sorter som skiljer sig åt beträffande blomfärger, storlek och härdighet. 'Brozzoni', Lennei', Lennei Alba' och 'Rustica Rubra' är några populära sorter.


Magnolia x soulangiana, 'Alexandrina'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia x soulangiana, 'Alexandrina'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia × soulangeana 'Rustica Rubra'. Botaniska trädgården i Hamburg, Nordtyskland.

 

Flickmagnolior och andra liljemagnolior

Bland dessa korsningar finns många odlingsvärda magnolior. De blir lite större buskar eller mindre träd, blommar vanligen i samband med lövsprickningen och i en färgskala vit - rosa - rött.

En vacker korsning är 'Galaxy' som är kraftigväxande och blir lite större än flickmagnoliorna. Den är mycket rikblommande med sina rosa upprättstående blommor. Detta är ett bra val om man vill ha ett medelstort träd.


Magnolia liliiflora 'Nigra'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia 'Ricki'. Botaniska Trädgården i Hamburg, Nordtyskland.


Magnolia 'Galalxy'. Ulriksdals Trädgård på Kivik..

 

Försommarfägring

De kanske i vårt tycke vackraste magnoliablommorna får man njuta av i början av sommaren; slutet av maj och början av juni. De har röda ståndare omgivna av kritvita och välformade blomblad. Magnolia sieboldii, buskmagnolia, blir som namnet antyder bara en buske på några få meters höjd. Det är vanligen översållad av sina vita blommor under lång tid på försommaren. Om ni bor i södra Sverige rekommenderar vi er att i stället välja Magnolia wilsonii, Wilsonmagnolia. Denna är lite kraftigare och också de hängande blommorna är lite större.

 


Magnolia sieboldii. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia wilsonii. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia wilsonii. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

 

Magnolior med vackra blad

Det är inte bara magnoliablommorna som ger släktet sin tjusning. Vissa arter har också stora vackra blad och fint växtsätt. Om ni letar efter ett medelstort välformat och snabbväxande träd så titta då på Magnolia accuminata, poppelmagnolia. Här är det knopparna som är vackrast, blåskimrande, medan blomman blir mer anspråkslös i gulgröna färger.

Ännu större blad har den amerikanska Magnolia tripetala, paraplymagnolia. Störst blad av alla magnolior, upp till en meter långa, finns på Magnolia macrophylla.


Magnolia accuminata. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia tripetala 'Blomfield'.Botaniska trädgården i Karlstad.


Magnolia x thompsoniana. Botaniska Trädgården i Hamburg, Nordtyskland.

 

... och vackrast av dem alla!

Drottningen bland magnolior är Magnolia obovata, Junimagnolian! Om ni en stilla junikväll vandrat i vår allé på Ulriksdals Trädgård på Kivik, inandats väldoften och bland magnolians stora blad skymtat de magiska gräddvita blommorna kan ni inget annat än att hålla med om junimagnolians fascination.

Den som möjligen kan konkurrera med junimagnolians epitet är Magnolia grandiflora, Kungsmagnolian. Men denna städsegröna magnolia från Amerika är bara härdig under de gynnsammaste förhållandena i Sverige.


Magnolia obovata. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia obovata. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


Magnolia grandiflora 'Exmouth'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.