logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba med begynnande gula höstfärger. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Ginkgo

Ginkgo är ett vackert och märkligt träd. Allt sedan dinosaurerna vandrade på jorden, för några hundra miljoner år sedan, har ginkgon funnits och är ännu idag i stort sett oförändrad. Det är ett lövfällande barrträd.

Ginkgon är dioisk, vilket innebär att han- och honplantor finns på skilda träd. På honträden utvecklas små plommonliknande frukter. Dessa är ätbara och en delikatess i Kina. I Västerlandet är vi emellertid mer rädda för fruktens innehåll av smörsyra som sägs ge upphov till "surströmmingsliknade" dofter hos ruttnande frukter. Därför är de plantor som säljs i Västerlandet oftast ympade hanplantor; allt för att undvika de välsmakande frukterna. I plantskolan säljer vi normalt frösådda exemplar och då kan du på varannan planta få frukter som efter kokning/rostning smakar underbart.

I släktet finns bara en art; Ginkgo biloba, men under senare år har det kommit spännande sorter som också passar i den mindre trädgården.

Arten kan i Sverige bli 10-15 m hög. I Ulriksdals Trädgård på Kivik finns ett stort och minst 50 år gammalt exemplar. Denna har tidigare stått inklämd mellan almar, numera borttagna, och därför har denna ginkgo växt mer på höjden än på bredden. De karakteristiska bladen ger en fräsch grönska under sommaren och på hösten får de underbara varmgula färger.

Ginkgo skapar genom sina blad och växtform en japansk stämning i trädgården. Även för mindre trädgårdar och stenpartier finns numera lämpliga sorter.

Ginkgo biloba 'Pendula' är ett mindre träd. Med åldern blir de horisontella grenarna allt mer hängande. Höstfärgerna är oftast inte lika intensiva som på arten.

Ginkgo biloba 'Beijing Gold' blir också ett mindre träd på 4-6 m höjd. Men denna nya sort ger också spännande färgskiftningar under året. Bladutspringet är gult , under sommaren mörknar bladen till gröna nyanser med vita inslag och på hösten får den de för ginkgo typiska varmgula bladfärgerna.

Ginkgo biloba 'Menhir' är en kompaktväxande och pelarformad sort som blir 3-5 m hög.

Ginkgo biloba 'Tubifolia' blir bara några meter hög och har ett mer buskliknande växtsätt. Mest utmärkande för sorten är de trumpetliknande bladen som kommer på äldre ved. På nya skott är bladen mer lika arten. Sorten har samma fina gula höstfärger som arten.

För stenpartiet eller för odling i kruka finns några sorter som är mycket svagväxande och bara blir någon meter hög och lika bred.

Ginkgo biloba 'Mariken' härstammar från en häxkvast på ginko som upptäcktes år 1995. Den är mycket tät och kompakt.

Ginkgo biloba ''Troll' är än mer kompakt och väcker verkligen uppseende i ett stenparti!

Ginkgo biloba 'Baldi' är också en extremt dvärgväxande ginkgo. Den ympas vanligen på 40 - 60 cm stam.

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där vi normalt har både arten och olika sorter samt mer odlingsinfo om dessa.

 

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba med sina karakteristiska bladsiluetter.Beijing, Kina

Ginkgo bilobaGinkgo biloba har vackert mjukt gula höstfärger. Ulriksdals Trädgård på Kivik.


1.300 år gammal Ginkgo biloba. Botaniska Trädgården i Beijing, Kina.

Ginkgo biloba Ginkgo biloba i Hortus Botanicus i Leiden, Nederländerna. Planterad år 1785.

Ginkgo bilobaFrukter på Ginkgo biloba. Hortus Botanicus, Leiden, Nederländerna.

Ginkgo biloba 'Mariken'Höstfärger med Ginkgo biloba 'Mariken' omgiven av olika asiatiska lönnar. Ulriksdals Trädgård på Kivik,