logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Cydonia oblonga
Frukt av Cydonia oblonga. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Cydonia oblonga
Frukt av Pyrus pyrifolia, sandpäron. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Annorlunda ätligt

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.
Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga.

Vår plantskola befinner sig ju i Kivik som är hjärtat för den svenska fruktodlingen. Här finns 1000-tals ha med ett stort utbud av härliga äpplen, samt lite päron, plommon och körsbär.

Men det finns ju så mycket mer än äpplen som man kan njuta av. Inför säsongen 2017 har vi kraftigt utökat sortimentet av annorlunda frukt- och nötträd. Vi har bland annat:

Två av våra egna favoriter är kvitten och sandpäron.

Kvitten

Kvittenpasta är en verklig delikatess som bäst njutes tillsammans med en klick färskost eller kanske ännu hellre en vällagrad grönmögelost.

Kvitten härstammar från västra Asien och anses vara äldre än äpplet som fruktträd. Det finns endast en art i släktet; Cydonia oblonga, men olika variteter och sorter. Ibland skiljer man på äppelkvitten och päronkvitten, vilket då endast syftar på fruktens form.

Det är ett lövfällande träd som får vackra rosa eller vita blommor på våren. Sent på hösten kan man plocka de gula frukterna och använda till att göra marmelad, vin och annat gott. Dessutom sprider de mogna frukterna en härlig väldoft. Däremot är de inte lämpliga att äta färska.

Kvitten har ett grunt rotsystem och bör odlas i fuktig mark med svagt sur markreaktion. Härdig i zon I-II.

Kvitten ska inte förväxlas med rosenkvitten, Chaenomeles, som odlas i svenska trädgårdar.

Sandpäron

För 40 år sedan i Japan åt Carina och jag den mest fantastiska frukt vi någonsin smakat. Nu har vi ett planterat i trädgården och har åter fått uppleva den krispiga, söta och fruktiga smaken. Helt väsenskilt från de omogna exemplar som du ev kan finna i butiker. Fastän vi bor i Sveriges äppeldistrikt så smakar detta äppelpäron, eller sandpäron, eller Nashipäron som det också kallas för, som en gudarnas frukt.

Sandpäronet trivs bäst i soligt läge, normal trädgårdsjord och åtminstone i zon I. Även unga träd ger frukt.

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där kvitten ingår i vårt normala sortiment av träd och där vi dessutom kan ge ytterligare odlingsinformation.

 

Cladastris kentukea
Cydonia oblonga. Ulriksdals Trädgård på Kivik..

Cladastris kentukeaCydonia oblonga. Ulriksdals Trädgård på Kivik..

Cladastrlis kentukea
Frukter av Cydonia oblonga. Ulriksdals Trädgåed på Kivik.