logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Franklinia alatamaha i Dendrological Garden of Glinna, Polen.

Franklinia

Här är trädet för de verkliga samlarna! Det är ett medelstort träd med kamelialiknande doftande blommor. Det sista vildväxande exemplaret observerades år 1803.

Släktet Franklina är monotypiskt, vilket innebär att släktet endast består av en art; Franklinia alatamaha.

Själv blev jag förförd för några år sedan i ett polskt arboretum där trädet växte frodigt, rikblommande och doftande. De 10 cm stora blommorna påminner om kamelia och vissa magnoliablommor. Stor vita kronblad omsluterden gula samlingen av ståndare och mitt i blomman tronar den vita pistillen. Ett riktigt mästerverk. Nu har vi ett litet exemplar planterad bland våra kamelior på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Den kan bli ett medelstort träd eller buske på 8-10 m med stora stora långsmala och läderartade blad. Dessa får vackra röda färger på hösten innan de faller av. Den blommar rikligt senare på hösten. Enligt vissa litteraturuppgifter gynnas blomningen om det finns flera exemplar. Även unga träd blommar.

Odlingserfarenheter från Sverige tycks saknas. Men i USA anges väldränerad och måttligt fuktig kemiskt sur jord skapa gynnsamma förutsättningar för franklinian. Den trivs alldeles utmärkt i norra Polen och då borde den ju klara av åtminstone sydsvenska förhållanden också.

Trädets historia är fascinerande. År 1765 beskrev de båda bröderna Bartram trädet som de fann en dunge av vid floden Altamaha i Georgien, USA. Några fröer tog de sedemera med sig hem till trädgården och planterade. Av okänd anledning dog sedan det vildväxande beståndet ut. Alla nu levande exemplar av franklinia härstammar från de fröer som bröderna plockade med sig.

I familjen Bartram finns flera välkända amerikanska botanister. Deras trädgård är numera den äldsta amerikanska Botaniska trädgården.

Trädet gavs släktnamnet Franklinia för att hedra familjens vän Benjamin Franklin. Uppfinnare av åskledaren, ambassadör till Sverige och en av grundarna av USA är några av hans meriter. Artepitetet alatamaha syftar på floden Altamaha där trädet först upptäcktes.

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där franklinia ingår i vårt normala sortiment.

Franklinia alatamaha
Franklinia alatamaha i Dendrological Garden of Glinna, Polen.

Franklinia alatamahaFranklinia alatamaha i Dendrological Garden of Glinna, Polen.

Franklinia alatamaha
Franklinia alatamaha i Dendrological Garden of Glinna, Polen.