logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Davidia involucrata
Rikblommande näsduksträd på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Davidia - Näsduksträd

Detta är ett av de allra mest magiska träden som finns att plantera i svenska trädgårdar! Har ni rätt zon och plats så borde det vara en skyldighet att plantera minst ett näsduksträd.

Släkte som kommer från västra Kina innefattar endat en art; Davidia involucrata. Ibland särskiljs en varitet, vilmoriniana som är mycket snarlik arten. De kan dock skiljas åt genom bladundersidornas hårighet. Arten har håriga bladundersidor medan variteten är hårlös.

Släktet härstammar från det inre av Kina och tillhör samma familj som Nyssa. Den franske botanisten Père Armand David har fått äran att namnge detta kanske vackraste av alla träd, eftersom han 1869 var den första västerlänning att beskriva trädet.

Näsduksträdet blir ett medelstort träd på 15-25 m höjd och är relativt snabbväxande. Det kallas också för duvträd. Båda de svenska namnen syftar på de vita "blommorna".

Det börjar blomma ca tio år efter plantering eller då trädet är ca 4 m högt. I början av juni är trädet fullt av vita blommande "näsdukar" som sedan ger karakteriska frukter. Dessa hänger hela vintern i sina långa stjälkar. De vita blommorna är egentligen ombildade högblad som omsluter den oansenliga svarta blomsamlingen.

Om ni inte har tid att vänta i 10 år rekommenderas plantering av sorten 'Sonoma'. Denna sort, som är en sport från ett träd i norra Kalifornien, blommar redan efter 2-3 år.

På Ulriksdals Trädgård på Kivik finns rikblommande exemplar. Trivs bäst i sol till halvskugga, näringsrik jord och i zon I- (II).

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där davidia ingår i vårt normala sortiment av träd och där vi dessutom kan ge ytterligare odlingsinformation.

 

Davidia involucrata
Rikblommande Davida involucrata. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Davidia involucrataBlommande Davidia involucrata med sina små svarta blommor och stora vita högblad. Ulriksdals Trädgård på Kivik..

Davidia involucrata
Drevor av överblommade Davida involucrata. Ulriksdals Trädgård på Kivik.