logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Blommande Cornus kousa var. chinensis. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus - Korneller

I detta släkte finner du huvudsakligen träd och buskar med vackra blommor, spännande höstfärger och till och med ätliga frukter. Ett släkte som borde odlas betydligt mer i svenska trädgårdar!

Släktet består av ett 60-tal arter från norra halvklotet med främst lövfällande träd och buskar. Både det vetenskapliga namnet Cornus och det engelska namnet "Dogwood" syftar på den hårda veden.

Släktet kan delas in i fyra olika underarter som alla har karakteristiska egenskaper.

1. Underart Benthamidia,.Träd och buskar med vackra högblad

I denna underart ingår bland annat den vackra Blomsterkornellen; Cornus kousa. Utmärkande för gruppen är att de små och oansenliga blommorna omges av fyra motställda högblad.

Cornus kousa är ett mindre träd eller bredväxande buske.från östra Asien. I trädgårdar är variteten Cornus koursa. var chinensis vanligare eftersom den har något större högblad och vanliga blad.

I slutet av juni månad är de helt översållad med sina vita "blommor". På hösten har blommorna utvecklats till röda jordgubbslikniande frukter och än senare på hösten kommer underbara höstfärger i orange och blodrött.

Cornus kousa 'Satomi'
Cornus kousa 'Satomi'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

C. kousa. var. chinensis är mycket odlingsvärd, men för de som vill ha än spektakulära växter finns det ett antal sorter att välja på också.

Sorterna 'Wieting's Select', 'Barmstedt' och 'Teutonia' är alla mycket rikblommande med något större blommor än arten.

C. kousa var. chinensis 'Satomi' har rosa inslag på högbladen, vilket speciellt framträder på äldre blommor.

C. kousa var. chinensis 'Gold Star' har ett stråk av gyllengula färger längs mittnerven. Den ger också mycket riklig fruktsättning.

På hösten får C. kousa var. chinensis underbara oranga och röda höstfärger. De röda, jordgubbsliknande frukterna är mycket dekorativa och påstås vara ätliga., se bild i mitten nedan.

Cornus florida är Nordamerikas motsvarighet till C. kousa. Den blommar cirka en månad tidigare än C. kousa och de båda arterna kan särskiljas genom att C. kousa har spetsiga högblad, medan C. florida:s högblad har rundad spets. C. florida är något mindre härdig än C. kousa och bör i Sverige endast odlas i zon I.

Sorten C. florida 'Cherokee Chief' har röda högblad och även de unga bladen är rödfärgade. Även sorten C. florida 'Sweetwater' har ljusröda högblad, men denna sort har nästan purpurfärgat höstflor.

Arten Cornus nuttallii härstammar också från Nordamerika, men från de västra delarna. Den har till skillnad från övriga arter inom denna grupp inte alltid fyra korsformade högblad, utan antalet kan variera mellan fyra och sju högblad. Högbladen är också mera rundade och ger en mycket vacker vit "blomma" under våren.

En mycket rikblommande och vacker kornell är Cornus 'Eddies White Wonder' som är en korsning mellan C. florida och C. nuttallii.

 

2. Underart Cornus. Träd och buskar med små blommor, vanligen på bar kvist.

Cornus kousa 'Satomi'
Cornus mas 'Yellow' blommar på bar kvist med små gula blommor. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Här ingår fyra arter,varav Cornus mas, Körsbärskornellen är den mest aktuella som trädgårdsväxt i Sverige. Denna härstammar från sydöstra Europa och sydvästra Asien.

Körsbärskornellen blir ett mindre träd eller större upprättväxande buske på 4-6 m höjd, som har många säregna egenskaper.

Veden är extremt tät och en av de få träden som faktiskt sjunker i vatten. Den hårda veden var mycket uppskattat vid tillverkning av vapen och redskap. Denna egenskap har givit namn till hela släket. Det latinska "cornu" som betyder horn anger allltså att veden är extremt hård och tät. Men detta gäller främst den art som romarna kom i kontakt med , dvs Cornus mas.

För nutida trädgårdsentusiaster är den överdådiga blomningen på bar kvist måhända mera relevant. I mars-april, innan bladutspringet, är grenarna täckta av tusentals små oansenliga gula blommor som tillsammans lyser upp trädgården.

På hösten ger dessa blommor upphov till vanligtvis röda körbärsliknande stenfrukter. Av de sura frukterna kan man göra utsökt god chutney och sylt. Det finns flera sorter speciellt framtagna för att ge större frukter såsom Cornus mas 'Kazanlak' med röda frukter och Cornus mas 'Yellow' med gula frukter.

På hösten får bladverket också en tilltalande röd färgton.

Körsbärskornellen är ett litet träd som borde odlas betydligt mer i Sverige. För er som inte tycker att ovanstående kvaliteter är tillräckliga kan välja den variegerade Cornus mas 'Eligantissima' som även på sommaren väcker uppseende i trädgården med sina vita bladkanter.

3. Underart Swida. Träd och buskar med blommor i flock utan stödblad

Cornus kousa 'Satomi'
Cornus alternifolia vid uthuset. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Detta är den artrikaste underarten med cirka 30 olika arter. Utmärkande för dem är att de har små blommor samlade i flock och att dessa är utan stödblad samt att bladen är strödda.

För oss trädgårdsentusiaster är det främst två arter som är intressanta, Cornus alternifolia och Cornus controversa.

Båda dessa arter blir träd med tydligt skiktade grenar. De kan ses som systerarter. C.alternifolia med härstamning från Nordamerika och C. controversa från Sydostasien. De har likartat växtsätt med grenar i våningar och vita blommor i flock. C. controversa blir större och är mer snabbväxande och kan i Sverige bli upp till 12 m hög. C.alternifolia blir mindre, 6-8 m.

Av båda arterna finns sorter med variegerade blad. Dessa sorter år oftast mindre än resp art.

Cornus alternifolia 'Argentea' blir något större än Cornus controversa 'Variegata' och är dessutom lite härdigare. Båda blir fantastiskta blickfång med sina vitbrokiga blad och lämpliga att plantera som solitärer. Sorten Cornus controversa 'Pagoda' har mörkgröna blad med vackra plommonfärgade höstfärger. Den blir något större än övriga sorter.

En mycket ovanlig art är Cornus macrophylla, vilken har, som namnet anger, stora blad.

4. Underart Chamaepericlymenum. Krypande buskar

I denna grupp ingår två arter som är vedartade små buskar med kraftiga utlöpare och som naturligt växer i fuktiga miljöer. Cornus suecica, hönsbär, växer naturligt i norra Sverige. Cornus canadensis, Amerikanskt hönsbär, härstammar från norra Nordamerika.

Cornus canadensis kan användas som en låg städsegrön marktäckare med vackra vita blommor.

Här är ett bildgalleri med fler bilder på olika korneller. Bildgalleri.

Nedan har vi också samlat lite bilder på detta fascinerande släkte.

Cornus kousa 'Wietings Select'
Cornus kousa 'Wietings Select'. Hachmann Baumschule, Tyskland.

Cornus kousa var. chinensisCornus kousa var. chinensis. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus kousa var. chinensis
Höstfärger på Cornus kousa var. chinensis Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus kousa var. chinensis

Höstfärger på Cornus kousa var. chinensis. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus kousa var. chinensis

Frukter på Cornus kousa var. chinensis. Esvelds plantskola, Nederländerna.

Cornus 'Eddies White Wonder'

Cornus 'Eddie´s White Wonder'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus alternifolia

Blommande Cornus alternifolia. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cornus controversa

Begynnande höstfärger på Cornus controversa. Arboretum Ellerhoop, Tyskland.

Cornus controversa 'Variegata'

Cornus controversa 'Variegata'. England.

Cornus mas

Cornus mas. Göteborgs botaniska trädgård.

Cornus mas 'Eligantissima'

Den brokbladiga Cornus mas 'Eligantissima'. Botanisk trädgård i Karlstad.

Cornus mas

Frukter på Cornus mas. Göteborgs botaniska trädgård.