logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Den väldoftande Choisya ternata 'Aztec Pearl' i full blom i slutet av maj. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Choisya - Choisyasläktet

Detta är ett litet, städsegrönt släkte med vita och väldoftande blommor. Släktet härstammar från södra USA och Mexico.

Det vetenskapliga namnet Choisya tillägnas en schweizisk botanist; Jacques Denis Choisy. På engelska kallas växten för "Mexikansk apelsin", vilket knyter samman ursprunget med de apelsinliknande vita och väldoftande blommorna. Varför irlands skyddshelgen Sankt Patrik fått stå fadder till det svenska namnet, Sanktpatriksbusken, vet jag inte.

Vi upptäckte växten i England för tio år sedan och planterade då en planta vid vid entré. Den är helt fantastisk! Varje år i mitten av maj då blåregnet också slår ut, blommar den rikligt. Masssor med små vita blommor som dessutom sprider citronliknande väldoft på hela altan. Blomingen pågår cirka en månad och vissa varma år blir det också en sparsammare blomning senare på hösten. På vintern har den ett grönt och frodigt bladverk och aldrig några trista frostskador.

Den växt som så lyriskt beskrivs ovan är Choisya 'Aztec Pearl', vilket är en artkorsning mellan C. ternata och C. dumosa var. arizonica. Denna introducerades på Chelsea Flower Show 1989 och har sedan dess varit populär i England. I Sverige har vi emellertid inte kommit i kontakt med den.

Hos oss står den i skyddat läge med massor med sol och på somrarna kan det vara ganska torrt i denna rabatt. Och där trivs den som synes alldeles utmärkt.

Den rena arten Choisya ternata är också möjlig att odla i Sverige. Bladen är mer rundade än på 'Azetc Pearl' och blomningen kanske inte riktigt så riklig. Men den har vackra blommor med väldoft. Choisy ternata 'Sundance' är en sort med ljusgröna blad som ger ytterligare färglyster åt rabatten.

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där vi försöker ha några olika arter/sorter av choisya.

Choisya ternata  'Aztec Pearl'
Blommande och väldoftande Choisya ternata 'Aztec Pearl'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Choisya ternata  'Sundance'Choisya ternata 'Sundance'. Botaniska Trädgården Hamburg, Tyskland

Stewartia serrata
De ljusgröna bladen på Choisya ternata 'Sundance'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.