logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Chionanthus virginicus
Chionanthus virginicus med sina vita, fluffiga blommor. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Chionanthus - Snöflocksbuske

Detta är ett släkte med 80 arter från främst tropikerna. Men två av arter, C. viginicus och C. retusus, kan vara aktuella för odling i Sverige. Den förstnämnda kommer från Nordamerika och den andra från östra Kina.

Linnés namngivning av släktet är som vanligt mycket beskrivande; "Snöblomma". På våren är dessa lövfällande buskar eller mindre träd översållade av fluffiga vita blommor i vippor.

Chionanthus virginicus, snöflocksbuske kan bli 2-3 m hög och nästan lika bred. Den växer relativt långsamt, men även unga plantor blommar rikligt. Härstammar från Nordamerika. Mökrgröna, läderartade blad. Stora , doftande, vita och fluffiga blomställningar i maj-juni. Om både han- och honträd finns så ger honträden små, mörkblåa olivliknande frukter sent på hösten. Trivs bäst i bördig, väldränerad och något sur jord samt soligt till halvskuggigt läge. Härdig i zon I-III.

Chionanthus retusus, Kinesiskt snöflocksträd, är ett mindre träd eller större buske. 4-6 m och nästan lika bred. Härstammar från Kina. Glänsande, gröna blad som är någont mindre än hos C. virginicus. Busken är översållad med små vita och doftande blommor som växer i upprättstående klasar. Blommar i juni. På honplantor vackra små blåa bär på hösten. Trivs bäst i bördig, men väldränerad och något sur jord och i sol till halvskugga. Någon mindre härdig än C. virginicus, men har än rikligare blomning, blir något större och bladutspringet kommer senare på våren.

 

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där vi normalt har representanter för släktet till försäljning.

Chionanthus virginicus
Blommande chionanthus virginicus i Alnarpsparken.

Chionanthus virginicusChionanthus virginicus i Alnarpsparken.

Chionanthus virginicus
Chionanthus virginicus i Alnarpsparken.