logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Koelreuteria paniculata med sina höstfärger vid dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik. Notera de rikliga frökapslarna. I förgrunden en Ginkgo biloba.

Cercis - Judasträd

Detta är ett vackert litet släkte med cirka tio arter och ett antal sorter som härstammar från de norra tempererade områdena.

Det vetenskapliga namnet Cercis syftar på de vackert hjärtformade bladen som är gemensamma för alla arter i släktet. Bladen påminner om bladen på Katsura som också heter Cercidiphyllym, dvs att den har blad som liknar Cercis.

Det svenska namnet Judasträd anses enligt legenden syfta på att Judas Iscariot hängde sig i ett Judasträd efter att ha förrått Jesus för 30 silverpenningar.

" Då kastade han silverpenningarna i i templet och gick sin väg. Sedan gick han bort och hängde sig. Matt27:5"

Trädet blev då så skamset att allt sedan denna dag blommar det med den rosa skammens rodnad. Cercis silliquastrum heter arten som fått detta tvivelaktiga rykte. I Mellanöstern kan den bli ett medelstort träd, men i Sverige vanligen bara några meter högt.

I Nordamerika växer arten Cercis canadensis. Av denna finns bland annat sorten 'Forest Pansy' som har bland de vackraste djupröda bladfärgerna som tänkas kan. Vid dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik har vi ett välväxande exemplar planterad för cirka 10 år sedan.

'Merlot' är en ny och spännande sort framtagen genom korsning mellan C. canadensis 'Texas White' och 'Forest Pansy' år 2009. Den påstås ha ett mera upprätt och kompaktare växtsätt än 'Forest Pansy' och dessutom är de bourgognefärgade bladen kraftigare och blankare. Liksom övriga sorter inom arten har de riklig blomning av rosa blommor på bar kvist. Härdigheten ska vara liknande som för 'Forest Pansy' dvs zon I. Eftersom det är en så pass ny sort finns inga större odlingserfarenheter från Sverige, men det låter som en intressant sort att testa.

En annan nyare sort är 'Hearts of Gold ' med ljusgula sommarfärger.

Den asiatiska kusinen heter Cercis chinensis. Denna har större blad än den amerikanska arten.

Judasträdet bör planteras i soligt läge. Detta är speciellt viktigt för sorterna med annorlunda sommarfärger. I mera skuggiga lägen tar den gröna färgen överhanden. De bör också ha en relativt näringsrik jord. I Sverige klarar de zon I och kanske också zon II.

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där vi normalt har både arterna och olika sorter samt mer odlingsinfo om dessa.


Cercis canadensis 'Forest Pansy'

Cercis canadensis 'Forest Pansy' vid dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercis canadensis 'Forest Pansy' De mörkröda sommarfärgerna på Cercis canadensis 'Forest Pansy'.Ulriksdals Trädgård på Kivik

Cercis canadensis 'Forest Pansy'
Lysande höstfärger på Cercis canadensis 'Forest Pansy'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercis canadensis 'Forest Pansy' Ett mörkrött hjöärtformat blad av Ceris canadensis 'Forest Pansy'. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercis canadensis 'Forest Pansy' De rosa knopparna på Cercis canadensis 'Forest Pansy' väntar på att slå ut på bark kvist. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercis silliquastrumCercis silliquastrum. Botaniska trädgården i Rostock, Tyskland.