logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Cercidiphyllum japonicum med byggande gula höstfärger. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercidiphyllum - Katsura

Släktet härstammar från Kina och Japan. Släktnamnet berättar att bladen liknar Cercis, Judasträdet. Båda är runda och hjärtformade. Men de båda släktena är lätt att skilja åt genom att judasträd alltid har spridda blad, medan katsurans blad är motstående. På svenska heter släktet katsura, vilket också är det japanska och engelska namnet på trädet. Förväxla inte namnet med den vanliga japanska lönnen 'Katsura' som är en vacker grönbladig lönn.

Det finns endast två arter i släktet; C. japonicum och C. magnificum. Bladen på den sistnämnda är något större medan själva trädet blir mindre än C. japonicum. I Japan är C. japonicum ett av de större träden som kan bli mer än 40 m högt.

Under svenska förhållanden blir katsuran oftast en upprättstående, flerstammig buske/träd på 10-15 m höjd. Bladen är vackert bronsfärgade vid bladutspringet och övergår sedan till ljust gröna färger. Tidigt på hösten börjar en kaskad av gula och oranga höstfärger. I samband med bladfällningen sprider sig ofta en doft av pepparkakor. Därför kallas trädet också för kakträd.

Katsuran är ett anspråkslöst träd som kan skänka mycket glädje i trädgården. Plantera i normal trädgårdsjord och i sol till halvskugga så växer den snabbt till en större buske. Om jorden är lite kemiskt sett surare så brukar hösfärgerna utvecklas än mera. Undvik plantering i alltför torra lokaler.

Det finns flera odlingsvärda sorter. 'Pendula' är en hängvariant med ett mycket annorlunda växtsätt, se bild nedan.

Sorten 'Rotfuchs' bibehåller vårens bronsfärgade blad under större delen av sommaren och dessutom är den något mindre än arten. Ett utmärkt alternativ för den mindre trädgården!

Välkommen till plantskolan på Ulriksdals Trädgård på Kivik där vi normalt har båda arterna och olika sorter samt mer odlingsinfo om dessa.


Cercidiphyllum japonicum

Cercidiphyllum japonicum i Alnarpsparken.

Cercidiphyllum japonicumLätt brunfärgade vårblad på Cercidiphyllum japonicum i Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Cercidiphyllum japonicum
Varmt lysande gula höstfärger på Cercidiphyllum japonicum. Sankt Larsparken i Lund.

Cercidiphyllum japonicumCercidiphyllum magnificum i stadsparken i Karlstad.

Cercidiphyllum japonicumCercidiphyllum japonicum 'Pendula'. Kurrebo, Småland..

Cercidiphyllum japonicumCecidiphyllum japonicum som häck i Alnarpsparken.