logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Camellia - sorter

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga..

ccc
Frilandskamelior i väntan på sina kunder.

Flertalet kamelia-sorter är framtagna som inomhusväxter. Nedan beskrivs några sorter avsedda för odling på friland och med vinterhärdighet som gör dem intressanta att testa även i södra Sverige.

Camellia japonica
Arten härstammar från Kina, Korea och Japan där den i vilt tillstånd kan bli ett ca 10 m högt träd. Den har odlats i Europa sedan 1700-talet och det finns 1000-tals sorter som kan odlas inomhus i Sverige.

Under senare år har också mera vinterhärdiga sorter förädlats och några av dem listas nedan.

Alla C. japonica blommar på våren och det finns sorter med såväl enkla som dubbla blommor och blommor i olika färger.

Camellia japonica 'Adolphe Audusson' är en kompakt och upprättväxande buske med tandade blad. Mörkröda dubbla blommor som blir 11‐12 cm stora. En av de vackraste röda kameliorna. Härdig ner till ‐21° C.

cccCamellia japonica ''Nuccios Gem'.

Camellia japonica 'Alba Simplex' är en kraftigväxande buske med mörkgröna blad. Den har eleganta vita och enkla blommor. Vinterhärdig ner till –20° C.

Camellia japonica 'April Snow' är en av de vackraste och också mest vinterhärdiga vita kameliorna. De stora dubbla och rosformade blommorna slår dessutom ut relativt sent på våren. Den växer långsamt och bildar en kompakt buske med stora blad. Det är en nyare amerikansk förädling och anges vara härdig i amerikansk zon 6.

Camellia japonica 'Beaute de Nantes' har ett kompakt och upprättväxande växtsätt. Rosaröda dubbla blommor med diskreta vita streck som blir 10 cm stora. Blommar relativt sent på våren. Vinterhärdigheten är inte känd.

Camellia japonica 'Berenice Boddy' är kraftigväxande med upprätt växtsätt. Enkla och halvfyllda rosa blommor. De 7‐9 cm stora blommorna är vädertåliga och därför väl lämpad för frilandsodling. Vinterhärdig ner till ‐20° C.

Camellia japonica 'Blood of China' har ett kompakt växtsätt. Halvfyllda laxröda blommor som doftar svagt. Blommar senare än de flesta andra C. japonica sorterna. Vinterhärdig ner till ‐18° C.

Camellia japonica 'Centifolia Alba' är en upprättväxande buske med vita, halvfyllda blommor på våren. Den är relativt härdig och anges i England vara vinterhärdig i zon H4.

Camellia japonica 'Coquettii' är en av de vackraste röda kameliorna! Den har ett upprätt växtsätt med mörkt gröna, glänsande och svagt tandade blad. De ljusröda blommorna är halvt eller helt fyllda och förvånansvärt tåliga för vind och regn. Den tillhör de härdigare kameliorna och anges i England vara vinterhärdig i zon H5.

Camellia japonica 'Hagoromo Blanco' har ett mer utbrett växtsätt är de flesta andra kamelior. Vårblommande med halvfyllda blommor och till skillnad från sorten 'Hagoromo' är de helt vita. Upprättväxande buske. Den tillhör de härdigare kameliorna och anges i England vara vinterhärdig i zon H5.

Camellia japonica 'Kramers Supreme' Vårblommande, kraftigväxande frilandskamelia med upprätt växtsätt. Blommar rikligt under flera månader med lysande röda, fyllda och pionliknande blommor. Doftande. Härdigheten anges i USA till amerikansk zon 6-, vilket gör den till en av de härdigare röda kamelilorna.

Camellia japonica 'K. Sawada' är en upprättväxande buske. Vita, helt fyllda blommor som blir 10‐12 cm stora. Blommar rikligt under lång tid på våren. Vinterhärdig ner till ‐21° C.

Camellia japonica 'Leucantha' är kompakt och upprättväxande. Vita halvfyllda blommor som blir 8‐9 cm stora. Vinterhärdig.

Camellia japonica 'Mrs Tingley' Denna välkända sort blommar tidigt på våren med dubbla laxrosa blommor. Den är upprättväxande och har ett mörkt grönt och glänsande bladverk. Den tillhör de härdigare kameliorna.

Camellia japonica 'Nuccio´s Gem' En av de vackraste vita kameliorna! Den har ett kompakt växtsätt och blir lika bred som hög. Den är rikblommande med stora fyllda och helt vita blommor. Anges i England vara vinterhärdig i zon H5.

Camellia japonica 'Nuccio's Pearl' är kompakt och upprättväxande. 9-10 cm stora vita fyllda blommor med vackra rosa blomkanter. Vinterhärdig.

Camellia japonica 'Orandako'. Detta är en gammal japansk sort från 1700-talet och med god härdighet.Den blir en upprättväxande städsegrön buske med mörkgrönt bladverk. Tidigt på våren kommer dubbla blommor i ljusröda färger och med vita streck på kronbladen. Anges i England vara vinterhärdig i zon H4.

Camellia japonica 'R. L. Wheeler' är en kraftigväxande buske som gärna breder ut sig lite mer än många av de andra kameliorna. Stora, 14‐15 cm, havfyllda till helt fyllda rosa blommor. Vinterhärdig ner till ‐21° C.

ccc
Camellia sasangua 'Kanjiro'

Camellia japonica 'Shiro Botan' är en upprättväxande buske med vita, halvfyllda blommor som tål regn väl.

Camellia japonica Spring's Promise' är en av de allra härdigaste kameliorna och dessutom sprider den väldoft! De enkla ljusröda blommorna med gult lysande ståndare slår ut relativt tidigt på våren och blommar under lång tid. Ibland kan det också komma en blomning på hösten. Förutom att plantan tål frost så ska även blommorna tåla några minusgrader utan att bli bruna. I USA anges härdigheten som amerikansk zon 6-.

Camellia sasangua
Denna art blommar på hösten med väldoftande blommor och oftast har den enkla eller halvfylllda blommor. Den härstammar från söda Japan och har mindre blad än t ex C. japonica.

Camellia sasangua 'Cleopatra' är en kraftigväxande buske. Blommar sent på hösten med enkla och halvfyllda rosa blommor. Doftande! Relativt vinterhärdig.

Camellia sasangua 'Hanajiman' är kompakt och kraftigväxande. Vita, enkla blommor med rosa inslag. Doftande! Relativt vinterhärdig.

Camellia sasangua Kanjiro' har ett kompakt och upprättväxande växtsätt. Enkla och halvfyllda rosaröda blommor med lång blomningstid på hösten. Härdigheten anges i USA till amerikansk zon 7-.

Camellia x Scented Snow'. Detta är något så ovanligt som en väldoftande kamelia med relativt god vinterhärdighet. Annars brukar det vara så att doftande kamelior inte är speciellt vinthärdiga. Denna snabbväxande vinterblommande kamelia har anemonliknande vita blommor. Härdigheten anges i USA till amerikansk zon 7-.

ccc
Camellia x williamsii 'Water Lily'

Camellia x reticulata
Arten härstammar från Kina. Den har stora läderartade blad och blommar på våren.

Camellia x reticulata 'Leonard Messel' är en upprättväxande buske med stora matta blad. Rosa, halvfyllda blommor med röd ådring. En av de få reticulata sorterna som har god vinterhärdighet, ner till ‐20° C.

Camellia x williamsii
Dessa hybridkamelior är korsningar mellan C. japonica och C. saluenensis. De utmärks av lång blomningsperiod under våren, vackra blommor i klara färger samt god vinterhärdighet.

Camellia x williamsii 'Debbie' är en upprätt- och kraftigväxande buske. Fyllda, pionliknande rosa blommor. En av de bästa hybriderna med kraftig blomning och god vinterhärdighet; ner till ‐21° C.

Camellia x williamsii 'Donation' är en bredväxande och elegant buske. Stora rosa, halvfyllda blommor med vacker ådring i mörkare rött. Denna sort är mycket rikblommande och kan på friland sprida sin fägring ända fram i juni. Vinterhärdig ner till ‐20° C.

Camellia x williamsii 'Jurys Yellow' är en upprättväxande buske. Vita, halvfyllda blommor med gräddgult mittparti. Vinterhärdighet okänd.

ccc
Camellia x williamsii 'Jurys Yellow'

Övriga kamelia-korsningar

Camellia x 'Spring Festival' är en korsning inom C. cuspidata och har ett kompakt och upprättstående växtsätt. Rosa, små, rosliknande blommor. Vinterhärdig ner till ‐ 21° C.

Camellia x 'Winter's Snowman' är en höstblommande frilandskamelia som kan bli några meter hög. En 'Ackermann' hybrid ([C.sasanqua 'Narumigata' x C.hiemalis 'Shishi‐gashira'] x C.oleifera 'Plain Jane') från USA. Upprättväxande buske som växer mycket snabbt som yngre planta. Rosa knoppar som ger underbara vita, halvfyllda blommor. Blommar tidigt på hösten. Vinterhärdig ner till ‐25° C.

Camellia x lutchuensis 'High Fragrance'. Detta är kamelian för er som vill ha väldoft i orangeriet på våren! Arten C. lutchuensis är känd för sin kraftiga och sötaktiga doft. Den blommar tidig vår med halvfyllda ljusrosa blommor. Den har något sämre härdighet är övriga här beskrivna kamelior och i Sverige bör den nog få skydd i ett orangeri under vintern. Härdigheten anges i USA som amerikansk zon 8-.