logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Skötsel av Frilandskamelia

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga..

Rikblommande Frilandskamelia i Botaniska Trädgården i Hamburg.

Kamelia är städsegröna buskar som liksom Rhododendron trivs i sura jordar. Eftersom vi i Sverige är på gränsen odlingsmässigt är det viktigt att följande skötselråd följs om man ska lyckas med frilandskamelior här.

Sorter
Välj sorter med god vinterhärdighet. Läs mer >> arter och sorter.

Plantmaterial
Plantera endast plantor som är minst 4 år gamla och som är uppförökade på friland i norra Europa. Det ska vara kraftiga exemplar med flera plantor i samma kruka.

Planteringstid
Frilandskamelia bör planteras på våren så att de får tid att rota sig innan den första vintern.

Läge
De bör planteras i skyddat läge med relativt mycket sol. Knoppbildningen gynnas av rikligt tillgång på sol. Men, speciellt kraftig vårsol, kan skada bladverket. De bör också stå i skyddat läge utan allt för mycket blåst som torkar ut bladen.

Jord
Frilandskamelior är surjordsväxter och trivs under samma betingelser som t ex Rhododendron med ett pH på 4 5- 5,5. Blanda gödslad men okalkad torv (rhododendronjord) i gropen vid plantering. Planteras i fuktig men väldränerad jord.

Gödsling
Gödsla på försommaren med Rhododendrongödsel.

Vackert blommande Camellia x williamsii 'Donation' i trädgården på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Vattning
Speciellt under de första åren bör extra vattning ske vid torra förhållanden.

Beskärning
Normalt krävs ingen beskärning, men om det finns skott som växer snett kan dessa tas bort tidigt på året.

Skadegörare
Frilandskamelior håller sig normalt friska och angrips inte av skadegörare.

Tillväxt
Frilandskamelia växer 10-15 cm per år, så räkna med att plantan efter 10 år kan vara 1,5 - 2 m hög. Växtsättet varierar något mellan olika sorter. En del breder ut sig mera.

Vinterskydd
Om du vill ge plantan extra skydd under vintern så täck jorden med ett extra lager av löv eller lägg en frigolitplatta över rötterna. Bladverket kan också täckas med duk eller vassmatta. Detta är speciellt lämpligt på förvåren med soliga och blåsiga dagar och då det fortfarande kan vara tjäle.

Kruka
För er som inte har möjlighet att plantera kameliorna på friland går det givetvis utmärkt att ha dem i kruka. På vintern ska då krukan stå ljust och svalt. Inomhus i moderna bostäder brukar det bli för torrt i luften, vilket resulterar i att knopparna lätt faller av.

På senvåren efter vårfrosterna sätt ut krukorna med kameliorna i trädgården. Gärna i skyddat läge och lite havlskugga.

Plantera om kamelian i en ny bara lite större kruka varje vår. Använd rhododendronjord. Gödsla regelbundet med t ex rhododendrongödsel och om bladen blir ljusgröna. Vattna vid behov.

Uterum
Givetvis går det alldeles utmärkt att odla frilandskamelior i en stor kruka i uterummet. Tänk då bara på att krukan inte får frysa helt på vintern.

När du tar ut krukan till trädgården framåt vårkanten är det viktigt att den får stå riktigt skuggigt de två första veckorna. Annars kan bladen brännas av den starka vårsolen.