logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Helleborus 'Walberton's Rosemary'.

Kort om julrosor.

Redan efter jul börjar de första Helleborusarterna, julrosorna, att blomma. De skänker liv och glädje till trädgården under en tid när det mesta gått i ide. Med vårt stora urval av julrosor kan du skapa en annorlunda rabatt som är vacker året om.

Ett litet släkte

Beroende på klassifikation varierar antalet arter. Men det är i alla fall inte mera än 25 inklusive underarter. Den mest kända är H. niger. Men många av de andra arterna har än mer skira eller färgranna blommor. Dessutom är de lättare att odla. Under senare år har det dessutom tillkommit nya spännande sorter som är korsningar mellan olika arter.

Av H. orientalis procuceras relativt enkelt olika hybrider som korrekt ska heta Helleborus x hybridus. I dagligt tal kalles de för orientalishybrider.. Dessa har ofta stora och färgranna blommor, med eller utan prickar. Flera av arterna har också ett rikt bladverk som är vackra blickfång året om i trädgården.

 

Trivs i halvskugga

ccc
Julrosparti vid bäcken på Ulriksdals Trädgård på Kiivk.

Helleborus-släktet omfattar 21 arter med utbredning imellersta och södra Europa till mindre Asien. De bildar stora knölliknade rotklumpar som relativt sakta växer till i storlek. Plantorna vill stå ostörda och tycker inte om att delas. Blomningen infaller tidigt, hos vissa arter redan mitt i vintern.

Även om julrosorna är fördragsamma växter trivs de bäst om de planteras i en djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig jord. Planteras julrosorna i full sol är det viktigt att de inte torkar ut under soliga, varma sommardagar. En bättre placering är under större träd med vandrande skugga eller vid högre buskar eller perenner som skyddar mot den starkaste solen mitt på dagen.

Helleborus kan angripas av olika svampsjukdomar. Den vanligaste är svartfläcksjuka som ger mörka fläckar på blad, bladskaft och blommor. Riktigt starka angrepp som inträffar tidigt kan kraftigt sätta ned plantans växtkraft. Vattning med svampmedel kan göras i preventivt syfte. Plocka och klipp annars bort angripna delar. Se till att plantorna är i god växt och klipp ev bort en del blad för att få luftväxling, då svampen gynnas av en fuktig miljö.

Eftersom julrosor är en våra stora passioner har vi gjort en speciell webbplats bara för julrosor. Där finns utförligare information om skötsel och om de olika arterna och sorterna. www.julrosor.se