logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Julrosor till jul

ccc
Visst behöver tomten sällskap av Julrosor! Här ett arrangemang med Helleborus niger 'HGC Goldmarie'. Notera att det endast är en planta av julrosen.

Vi har under alla år sagt att julrosor hör påsken till! Då har vi vår Julrosfestival och i trädgården blommar orientalishybriderna i alla olika färger och mönster. Men visst är det något speciellt att också kunna ha vita julrosor till jul. Tack vare nya blomrika sorter kan vi inte längre motstå frestelsen, utan erbjuder nu magnifika exemplar som klarar att blomma några veckor inomhus för att sedan planteras ut i trädgården.

Julrosor inne och ute

Låt oss först konstatera att julrosor trivs bäst planterade ute i trädgården. Där kan vissa sorter blomma redan till jul, men vanligast är blomning i februari - april beroende på väderlek och sort.

Men vi är många som vill kunna njuta av denna underbara blomma också under julhelgen. Selma Lagerlöfs legend om blommande julrosor i Göingeskogarna på julnatten har satt djupa avtryck i folksjälen! De rikblommande julrosorna kan antingen under en kortare period dekorera julbordet inomhus eller kanske planteras i kruka utomhus vid entrén.

Plantera i kruka utomhus

Bor du i södra Sverige och det är en traditionell skånsk vinter, dvs plusgrader eller någon enstaka minusgrad då är det inga problem med att göra ett vackert arrangemang med julrosor i en kruka som står utomhus och välkomnar julens gäster. Se bara till att krukan är väl dränerad och om det regnar mycket ställ gärna krukan under tak. Blir det många minusgrader flytta då gärna in krukan i uterummet eller annat svalt utrymme där krukan inte bottenfryser. På våren

ccc
Arrangemang med Helleborus niger 'HGC Joshua'.

planterar du sedan julrosen i trädgården, i ett väldränerat och halvskuggigt läge. Då kan du både njuta av julrosen nu under julen och sedan alla kommande vårar i trädgården.

Julrosor på julbordet

Vad skapar mer julstämning än ett vackert arrangemang av vita julrosor omgivna av sitt frodiga mörkt gröna bladverk! Det går bra att ha julrosorna, speciellt vissa av de nyare sorterna, inomhus under 1-2 veckor. Se bara till så att de planteras väldränerat och inte övervattnas. Under natten får du gärna ställa dem lite svalare så bibehåller de blomningen längre. Efter julen förvara dem så svalt som möjligt, plusgrader, och ljust. Sedan när våren kommer plantera ut dem i trädgården.

Välj rätt sorter för julrosor till jul

Det är framförallt den klassiska vita julrosen , Helleborus niger, och olika korsningar med denna som blommar till jul. Orientalishybriderna, Helleborus x hybridus, blommar vanligen senare. Men visst finns det undantag. Vi har en röd orientalishybrid som troget brukar blomma lagom till jul i rabatten vid entrén.

Helleborus niger. Detta är den klassiska vita julrosen. Den har vita blommor med ett vackert grönt bladverk och är lågväxande, ofta bara 10-15 cm hög. Nyare sorter är mer rikblommande, samt har större blommor som sträcker sig väl över bladverket.

Den nya sorten 'HGC Goldmarie' brukar blomma i jul och januari. Den har stora vita uppåtvända blommor med extra blomblad. 'HGC Joshua' blommar än tidigare, kanske redan i november och har mer rundade "kronblad".Den är

ccc
Helleborus x nigercors 'HGC Ice Breaker Fancy'

mycket rikblommande. Räknade till 50 blommor och vita knoppar på endast en planta! En annan odlingsvärd sort till jul är 'HGC Josef Lemper' med mycket stora, perfekt formade blommor.. Alla dessa sorter är mikroförökade , dvs alla plantor är identiska och de är också speciellt framtagna för att också användas inomhus under kortare period.

I handeln förekommer ofta H. niger i små krukor som säljs till en billig penning. Dessa frösådda plantor har inte alls den blomrikedom som ovan angivna mikroförökade sorter har. Visst kan man ibland lyckas etablera dessa mindre plantor i trädgården efter jul, men generellt bör de ses som en krukväxt med begränsad hållbarhet inomhus. Och även i trädgården vill vi ju kommande år kunna glädjas åt rikblommande plantor!

Helleborus x nigercors, rikblommig julros. Dessa blir betydligt kraftigare och högre än H. niger. Efter några år i trädgården är de 40 cm höga och översållade av vita blommor under tidig vår. De nya hybridsorterna är än mer rikblommande och oftast med vita blommor som med tiden blir mer limefärgade.

'Ice Breaker Gala' har ett vackert mörkgrönt bladverk. Sorten 'Icen Breaker Pico' är mer kompaktväxande med gråskimrande blad. Ytterligare en sort i samma serie är 'Ice Breaker Fancy'.

Helleborus x ericsmithii, föränderlig julros. Dessa kraftiga hybrider är något känsligare än nigercors och bör därför endast odlas i södra Sverige, upp till zon II-III. De slår ut med stora vita blommor som övergår i olika plommonfärgade nyanser. De har ett kraftigt bladverk, oftamed röda bladskaft.

ccc
Helleborus x ericsmithii 'HGC Pink Frost'

'HGC Pink Frost' är tidigblommande med mycket färg i blomman. 'HGC Snow Dance' är en annan ny och rikblommande sort med vitare blommor.

Helleborus niger x orientalis. Denna ovanliga korsning har vackra äppelröda blommor som börjar blomma till jul och sedan fortsätter att blomma i flera månader. Påminner i utseende om 'Walbertons Rosemary'. som vi tidigare har skrivit om. För er samlare är denna ett "måste". Både vacker att titta på och dessutom representerar den en ny utveckling av julroshybrider. I detta äldre nyhetsbrev kan du läsa mer om denna spännande korsning. Detta är en av våra favoriter bland nya julrossorter! .

Helleborus argutifolius 'HGC Snow Fever'. En kompaktväxande stamjulros som tack vare sitt kraftfulla och spräckliga bladverk platsar i jularrangemangen. Blommar under tidig vår.

Helleborus sternii är en korsning mellan H. argutifolius och H. lividus. På grund av den sistnämnda arten har sternii begränsad härdighet i Sverige. Men vi har ändå tagit hem en ny och spännande dvärgväxande form. På bilden nedan till höger ses de vackra plommonfärgade knopparna.

Helleborus x hybridus. Även av orientalishybriderna har det kommit nya mikroförökade sorter i serien 'HGC Spring Promise'. Men dessa blommar vanligen inte till jul utan ni får vänta till påsk för att testa dessa sorter.

Allmänna skötselråd

ccc
Helleborus niger x orientalis.

Julrosor vill alltid ha en väldränerad jord. Detta är speciellt viktigt att tänka på om de planteras i kruka utomhus. Se till så att jorden inte blir vattenmättad. De är typiska woodlandväxter, dvs de trivs utmärkt i lite halvskugga under sommarmånaderna.

Julrosor planterade i trädgården tål många minusgrader. Blir det minusgrader brukar blomman sloka, med den rättar upp sig snabbt så fort temperaturen stiger. Men är de i kruka tycker de inte om att jorden bottenfryser. Har du köpt julrosor i knopp och vill påskynda blomningen så är den optimala temperaturen +14 C. Vid högre temperaturer är det risk för att plantorna blir rangliga.

Om du planterar en jul-julros i trädgården när tjälen har släppt så ge den gärna lite vatten under det första året om det blir långvarig torka. De nya rötterna på julrosen utvecklas framförallt på hösten och efter första året klarar den sig utan större skötselinsatser.

På orientalishybriderna tar vi bort alla gamla blad tidigt på våren. Dels för att blomman kommer mer till sin rätt utan skräpiga blad och dels minskas då risken för spridning av svartfläcksjuka.

Läs mer>>

Handla julrosor till jul på Ulriksdals Trädgård på Kivik

Plantskola och butik är egentligen stängda för säsongen. Men eftersom vi gärna vill erbjuda er julrosor har vi plockat fram en del blommande H. niger samt nigercors och ericsmithii med kraftiga knoppar och ställt i vårt lilla växthus på Ulriksdals Trädgård på Kivik. Flertalet julrosor vinterförvarar vi på annan plats inför julrosfestivalen vid påsk.

Kontakta oss, 0414-706 10, när ni vill handla så hjälper vi till.