logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Carina guidar i bland julrosorna under julrosfestivalen 2013.

Julrosor 2017

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga.

Som vanligt har vi massor med julrosor i plantskolan när vi öppnar för säsongen den 1 april. Men vi har inga julrosvisningar längre och därför kallar vi det inte heller för julrosfestival.

Julrosfestival 2015

Julrosorna frodas på Ulriksdals trädgård på Kivik! Här är jorden mullrik och väldränerad och klimatet gynnsamt när höga träd skuggar behagligt under varma sommardagar. Att Carina dessutom är sanslöst förtjust i de små raringarna gör inte saken sämre. Egna korsningar mellan olika arter skall så småningom resultera i nya undersköna sorter unika för Ulriksdal.

Julrosfestival blir det i år också! För många har det blivit en tradition att besöka oss i samband med påsken, både för att njuta av julrosornas färgprakt i plantskolan och för att kunna fynda egna rariteter och kraftiga, rikblommande julrosor. Ni hittar dubbla, svarta, gula, picotee och mycket, mycket mer! Först till kvarn gäller om ni vill ha massor att välja bland.

Unika julrosor

Vi försöker alltid att erbjuda speciella och annorlunda sorter. Ett mindre antal är från egen förädling.

I år har vi flera olika sorter av den nya generationens julrosor. Dessa är mikroförökade och garanterat sortäkta. Hybridjulrosorna har ovanligt stora och kraftiga blommor. Av H. ericsmithii finns en av våra absoluta favoriter; 'Pink Frost'. Denna blir en vacker liten buske med grönt bladverk hela året. Blommorna slår ut vita och övergår sedan i olika plommonfärgade nyanser.

Helleborus x nigercors 'HGC Ice Breaker Fancy'
Helleborus x nigercors 'HGC Ice Breaker Fancy'

Därutöver har vi också traditionellt fröförökade julrosor med både enkla och dubbla blommor.

Julrosor med sällskap

Vi har nu under 10 års tid visat våra julrosor runt påsk. Många är ni som besökt oss och hittat underbara julrosor i alla dess färger och former till era trädgårdar. Visst finns det väldigt många sorter, men själva har vi börjat kombinera våra julrosor med andra woodlandväxter för att skapa än vackrare miljöer.

Under årets julrosfestival får därför julrosorna sällskap med ett exklusivt urval av andra woodlandväxter som passar utmärkt tillsammans med julrosorna.

Treblad, cyclamen, sippor, kobrakalla och liljekonvalj är några släkten som går utmärkt att kombinera med julrosor och som också finns i plantskolan.

Webb om bara julrosor

Eftersom julrosor är en av våra passioner har vi gjort en speciell webbplats om bara julrosor; www.julrosor.se. Där kan ni läsa mer om olika arter och sorter och se bilder avjulrosor från Ulriksdals Trädgård på Kivik.

ccc
Helleborus x hybridus 'Red spotted'

 

Julrosfestival 2015 - program

Julrosfestivalen pågår

Torsdag - söndag 3 - 6 april (påsk)
Fredag - söndag 10 - 12 april
Fredag - måndag 17 - 19 april
kl 11-17

Julrosor - Bildspel och bilder

Här kan ni se ett bildspel från Julrosfestivalen 2013. Bildspel>>

Nedan visas också ett litet urval av de sorter som vi har till försäljning under Julrosfestivalen 2015.

Här finns flera bilder på julrosor; bilder>>

 

 

 

Helleborus sp

Helleborus niger x orientalis

Helleborus x hybridus 'Double Ellen'
.

Helleborus x hybridus 'Double Ellen'

Helleborus x hybridus 'Apricot'

Helleborus x hybridus 'SP Rebecca',

Helleborus x hybridus 'SP Valerie',

Helleborus x hybridus 'SP Bridget'

Helleborus x hybridus 'SP Sally'

Helleborus x ericsmithii 'HGC Pink Frost'

Helleborus x hybridus 'Harvington Double Yellow Speckled'

Helleborus x hybridus 'Harvington Pink'