logga

Magnolia 'Galaxy'
Crocus
Trillium
Näsduksträdet i full blom
Ginkgo biloba 'Horizontalis'
Svart julros
Gremlins
Camellia japonica 'Coquettii.
Höst på altan. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Acer palmatum 'Beni komachi'
Höst. Ulriksdals Trädgård på Kivik.
Äppelpressning på Ulriksdals Trädgård på Kivik.
ccc
Vy vid dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

April 2018 sålde vi fastigheten Ulriksdal på Kivik. En mindre del av verksamheten med främst odling av japanska lönnar flyttar vi våren 2019 till Kåseberga och använder där marknadsnamnet "Aceratum - Kåseberga". Företagets kontor finns i Ystad, se adress nedan.

Denna webb om trädgården på Ulriksdal har vi endast kvar som ett historiskt dokument för nya och gamla kunder som vill ta del av webbens omfattande växtinformation. Plantskola, butik och visningsträdgård har alltså stängts. Välkomen att kontakta oss för att köpa lönnar i Kåseberga. Vi kommer fortsättningsvis också att sälja fruktpressar på postorder och i butik i Kåseberga.

Botanisk vandring i tid och rum

Välkommen till en Botanisk vandring i tid och rum på Ulriksdals Trädgård på Kivik!

Du strövar själv omkring i den övre delen av trädgården och upptäcker nya växter och miljöer.

Närmare 400 av de mer intressanta växterna har vi märkt med diskreta nummerskyltar. Med hjälp av vårt omfattande kompendium kan du sedan lära mer om trädgårdens annorlunda växter. Växter som i många fall också finns till försäljning i plantskolan.

Njut, lär och inspireras av denna engelskinspirerade 1800-tals trädgård på Österlen.

Från och med år 2016 är trädgården helt stängd för visningar, både gruppbokningar och "Botanisk vandring i Tid och Rum". Under många år har vi försökt finna ett koncept för att kunna ha trädgården tillgänglig. Men varje år har detta resulterat i stora kostnader för oss. Därför beslutade vi år 2016 att koncentrera våra resurser på plantskolan och helt hålla trädgården stängd för visningar och aktiviteter.

Praktisk information, 2014

Entré till den Botaniska vandringen löser ni i plantskolan. Då får ni också låna kompendiet som återlämnas efter besöket. Utgång från vandringen sker endast genom plantskolan.

De delar av trädgården som inte är tillgängliga är avspärrade med rep.Tänk på att detta också är vår privata trädgård och vänligen respektera de förhållningsregler som står i kompendiet. Trädgården är inte anpassad för barnens lek, men håller ni koll på era telningar så är de givetvis också välkomna.

Här finns en lista på de växter ni kan se i den Botaniska vandringen.

Tid
Under sommaren och samma tider som plantskolan är öppen,dvs onsdag - måndag kl 11-17 till och med august. Viisningsdelen kan vara stängd vissa dagar, då vi har andra arrangemang i trädgården.

Entré
80 kr/person.
Barn under 15 år tillsammans med vuxna går in gratis. I priset ingår lån av kompendium. Detta kan också köpas för 100 kr.

Handla i butik och plantskola
Om ni handlar för mer än 400 kr/person i plantskolan samma dag så återbetalas hela entrébeloppet.

TIPS - Picknickkorg
Ta med egen picknickkorg eller stanna till vid restaurang Allé i Svinaberga och välj bland deras jättegoda danska smörrebröd.
Sedan är det bara att slå sig ner i våra trädgårdsmöbler, pausa från alla växter och njuta av medhavd förtäring.

 

ccc
Lusthuset omgivet av trädpioner, japansk lönn och rhododendron. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Njut, lär och inspireras

Vår förhoppning är att denna "Botaniska vandring i tid och rum" ska ge er besökare en minnesvärd trädgårdsupplevelse.

Vissa kommer kanske främst för att njuta av atmosfären och miljön i denna engelskinspirerade 1800-tals trädgård, men för andra erbjuder vi kunskap och information om de olika växterna och kanske tips om lämpliga växtval för den egna trädgården.

Våra favoriter har vi märkt ut med nummerskyltar. Du kan läsa vad växterna heter och hitta beskrivningar i det kompendium som finns att låna i plantskolan när du går in i trädgården. Hittills har vi märkt upp cirka fyrahundra olika växter, men det lär bli fler efter hand! Många av växterna har vi också till försäljning i plantskolan.

Själv tycker vi också att trädgårdens och växternas historia och ursprung är intressanta. I kompendiet presenterar vi därför trädgårdens och områdets histora allt sedan bronsålder fram till nutid. Med kompendiets hjälp kan man också göra en resa i tiden. Vi berättar om levande fossiler, kusinträff för magnolior och hur kanske Linné hade upplevt dagens "Ulriksdals Trädgård på Kivik". Slutligen ges en historik om hur främmande växter alltsedan istiden tillfört natur- och kulturmarker nya värden.

Vi hoppas att ni tar er tid. Pausa gärna på de utställda trädgårdsmöblerna. Någon servering har vi inte, men ni får gärna ha med egen picknickkorg.

Trädgårdsrum

För att underlätta er vandring har vi delat in trädgården i olika rum. Dessa finns utförligare beskrivna tillsammans med växterna i det kompendium ni får i plantskolan.

 

Runt plantskolan

ccc
I plantskolan drivs växterna under knotiga äppelträd,

Börja gärna den botaniska vandringen med att titta på det vackra gulvedsträdet vid växthuset.

Du kan också beundra den vackra stammen hos näverhäggen innan du i gången mot altan passerar julrosorna som växer tillsammans med rhododendron och andra surjordsväxter. Buskroslingens skott lyser röda på försommaren och lite senare kommer kalmians små söta blommor.

Här i gången står en av många asiatiska lönnar som ni kommer att se under rundvandringen. Notera hur den finflikiga solfjäderslönnen breder ut sig och vilka vackra knotiga stammar den har.

 

 

Runt altan

ccc
Längs husfasaden i sydläge trivs blåregn och Sankt patriksbusken. Ulriksdals Trädgård på Kivik

Här har vi samlat riktigt solälskande växter.

Blåregn, vinranka och klematis klättrar längs husfasaden och trivs tillsammans med den rikblommande sankt patriksbusken.

Sydboken och en krypande japansk lönn skapar karaktär på den stenlagda altanen.

Bredvid rosorna lyser näsduksträdets 1000-tals blommor vita i slutet av maj.

Framåt hösten är det bland annat frilandshibusken som står för färgprakten.

 

 

 

Vy mot nedre trädgården

ccc
Vy mot stenpartiet med olika färggranna asiatiska lönnar. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

När ni har gått runt husknuten och den gamla rödmålade veranden kan ni blicka ner i trädgården på de gamla och ståtliga träden. Denna nedre del av trädgården är inte tillgängligpå den Botaniska vandringen.

Den kanske 100-åriga rödbladiga japanska lönnen, den japanska ädelcypressen med svagt gulaktiga barrspetsar, gyllenlönnen och den mörkt röda, finflikiga japanska lönnen bildar gemensamt ett harmoniskt och färgrikt stilleben vid stenpartiet.

Till höger om stenpartiet ser man man tulpanträdet. Som de flesta andra träd frodas det verkligen på Ulriksdal i Kivik. Trädet är också ett bevis på att veden verkligen är skör. Toppen har blåst av många gånger trots att vi valde ett riktigt skyddat läge.

Än längre till höger bakom thujan kan ni skymta den kinesiska sekvojan. Planterad för bara drygt 50år sedan har den redan hunnit bli trädgårdens högsta träd och troligen också ett av de högsta sekvojorna i Sverige.

 

 

Runt uthuset

ccc
Planteringar runt uthuset. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Detta är den mest skyddade delen i hela trädgården och här har vi planterat sådant som vi tror behöver lite extra omvårdnad. Framför uthuset är det tämligen soligt medan baksidan mot dammen är mera skuggig.

I rabbaten framför uthuset finns några olika frilandskamelior. Dessa har överlevt de senaste tre vintrarna och blommade rikligt i våras.

I den smidda parasoll-ställningen blommar redan det vita blåregnet som vi planterade för tre år sedan.

En av trädgårdens vackraste buskar frodas bakom uthuset; den kinesiska kryddbusken. Den vanliga kryddbusken har ju annorlunda brunröda blommor. Denna kinesiska buske som numera till och med fått ett eget släkte, Sinocalycanthus, har däremot vita blommor med gult mittparti. Mycket rikblommande och dessutom stora, frodiga blad.

Än så länge oansenligt, men en verklig raritet är det lilla franklinträdet. Detta amerikanska träd är numera helt utrotat i naturen och finns enbart kvar i olika trädgårdar. Blomman är en skönhet som väl kan tävla med den japanska pionen; Vit, enkel och stram. Men det dröjer många år innan vi får uppleva det på Ulriksdal i Kivik.

I kanten mot det "grekiska templet" står några olika buskar som alla har vita blommor; pärlbuske, snöflockbuske samt jasmintry. På våren blommar här också många olika sorter av anemoner.

 

Runt grekiska templet

ccc
Grekiska templet. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

"Grekiska templet" kallar vi bottenplattan till den kvarn som funnits fram till början av 1900-talet. På bottenplattan har vi ställt några grekiska kolonner, därav namnet.

Många av växterna här är planterade från år 2009. Då ramlade den ståtliga gamla rödboken och helt plötsligt fick vi ett nytt soligt parti att fylla med växter.

Mot dammen till växer lite olika surjordväxter. Olika arter av skenkamelia, hjulträd, wilsonmagnolia och ekbladshortensia.

I den större rabatten framför det grekiska templet har vi samlat olika pioner, kobrakallor, treblad och julrosor.

Några olika japanska lönnar ger skydd mot allt för intensiv sol. 'Beni kawa' lyser även på vintern upp rabatten med sin röda bark. Sorten 'Pung kil' är en av våra favoriter bland de rödbladiga japanska lönnarna.

 

Runt rhododendronpartiet

ccc
Runt rhododendronpartiet med blommande blomsterkornell. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Mellan det "grekiska templet" och dammen finns ett parti som domineras av större rhododendron och andra surjordsväxter.

På vägen ser ni en av våra favoritlönnar, 'Tsuma gaki', som växer i skuggan av mandarinrosen. Denna japanska lönn har ljus gröna blad med röda bladspetsar. Just denna lönn mår bäst om den slipper kraftigt solljus hela dagen.

Bredvid står en nyplanterad oxydendron som vi ser fram mot att njuta av dess röda höstfärger.

Ytterligare en surjordsväxt som passar utmärkt tillsammans med rhododendron är buskroslingen. På våren lyser dess skott riktigt bronsrött.

Blomsterkornellen är en underbar brynväxt med både vacker blomning och intensiva röda höstfärger.

 

Ön med lusthus

ccc
Ön med lusthuset. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Gå försiktigt över bron! Den och räckena är gamla och i behov av renovering. På försommaren är ön barnkammare för änderna så ta det försiktigt. Vill ni vila är ni välkomna in i lusthuset.

Hosta, sköldbräcka och rodgersia växer frodigt, liksom lite ovanligare arter av pioner. Tretton olika pionarter kan ni studera under den Botaniska vandringen.

Ett av trädgårdens äldre och ståtligare träd kan ni studera på baksidan av lusthuset. Här står en sumpcypress som troligen härstammar från 1800-talet. Sumpcypress och kinesisk sekvoja är ganska lika, men sumpcypressen växer betydligt långsammare. Titta gärna också på de märkliga luftrötterna som sumpcypressen skickar upp lite varstans på ön. Dessa kan bli meterhöga.

 

 

PLANTERING VID DAMMEN

ccc
Planteringar vid dammen. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Denna plantering mellan vägen och dammen anlade vi år 2007. Tidigare stod här en stor alm som drabbades av almsjukan. I denna rabatt har vi samlat dvärgväxande rhododendron, mindre lönnar och barrväxter.

Om ni kommer på hösten lyser solfjäderslönnen med sina röda och oranga höstfärger. Komarovlönnen är minst lika betagande, men håller sig till en diskretare färgskala i mjukt orange och rött. Sedan kommer de röda vinterskotten.

Ytterligare en lönn med färgintensitet är den rödhåriga flickan, 'Beni komachi' som lyser laxrosa på våren. En av våra nya favoriter är 'Felice'. En liten flerfärgad japansk lönn av dissectumtyp som ändå ser lite kraftfullare ut än t ex den mörkröda 'Red Filegree Lace'.

Mitt i rabatten frodas 'Forest Pancy'. Detta är ett underbart, rödbladigt judasträd. Titta gärna närmare på de vackert hjärtformade bladen som också givet namn till släktet; cercis.

I rabatten finns också mängder av små rhododendron lämpliga för t ex stenpartier.

 

RUNT ÖVRE DAMMEN

ccc
Runt övre dammen med blommande kinesträd. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Runt övre dammkanten finns trädgårdens enda gula rabatt!

Denna domineras av Kinesträdet med sina gula rapsliknande blommor, men här finns också olika gulblommande perenner.

Dessutom växter med vackra blad såsom Gunnera, klippstånds och elefantgräs.

På hösten bidrar ginkgon också med gula inslag. Det finns ingen växt med vackrare mjukgula höstfärger än ginkgon!

 

 

 

 

RUNT entren

ccc
Entrén till Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Den botaniska vandringen avslutas med partierna vid stengärdsgården mot parkeringen, träd vid parkeringen och entrén ner mot plantskolan.

Vid stengärdsgården finns en trollhassel som varje år rikligen visar trädgårdens första blommor alldeles efter jul.

Innanför entrén har vi samlat en del träd med vackra stammar och skott under vintern såsom strimlönnar, glanskörsbär och kopparlönn.